Hálával egymás iránt

20171206_081516.jpg

Óvodánkból négy óvodapedagógus 2017. novemberében elvégezte a boldogságóra képzést. November végétől mi is elkezdtük a témák feldolgozását, amit visszamenőleg töltöttünk fel.
Nagy izgalommal és örömmel fogtunk neki a boldogságórák megtartásához, ami által egy jobb és szeretet teljesebb világ megteremtését reméljük.
Az első foglalkozás segítségével szeretném a gyerekekkel megismertetni magát a „Hála, „ Köszönet”, „ Boldogság” fogalmát. Azt szeretném, hogy a gyerekek felismerjék, hogy a hálás gondolkodás segít felismerni és értékelni a jó dolgokat, amik velünk történnek. Jöjjenek rá, hogy milyen sok dologért lehetünk hálásak életünkben, és a hála jó érzéseket ébreszt bennük. Ne szégyelljünk köszönetet mondani másoknak, hisz az boldogsággal tölt el minket is és azt is , akinek megköszönjük tettét. Mindezek mellet a feszültség oldásában is nagy szerepet játszik, valamint a gyerekek önbecsülését is megerősíti, a különböző hálagyakorló játéktevékenységekben való részvétel.
A boldogságórák megkezdéséhez megrajzoltam a gyerekeknek a boldogság várunkat. Elmeséltem nekik, hogy mi kis királylányok és királyfiak leszünk, és úgy juthatunk be a várba, ha minden lépcsőfokra fellépünk. Ehhez azonban a csoportunknak minden alkalommal teljesítenie kell egy- egy feladatot. Első feladatként a boldogságmondókát kezdtük gyakorolni, és a mondókázás végén mindig megöleltük azt a társunkat vagy tárgyat, amely boldogságot, örömet okoz számunkra.
A játékot követően megérkezett Boldog Dóra / kislány báb/ aki érdeklődést felkeltő mondókájával maga köré gyűjtötte a gyerekeket a szőnyegre. Dóra a Kispipi és Kisréce történetét mesélte el a mini csoportos gyerekeknek, melyben a Kisréce megmentette Kispipi életét. Ehhez kapcsolódóan beszélgettünk a gyerekekkel a hála, köszönet fogalmáról, aminek megértése nem mindenkiben tudatosult, de az érzés, amit a beszélgetés alatt átéltek, bennük maradt. A mese végén néhányszor eljátszottuk a Kis kacsa fürdik dalos játékot, majd bekapcsoltam Bagdi Bella: Szép nap ölelj most át engem dalát. A dal hallgatása közben hálavirágokat színezhettek a kicsik szüleiknek és a boldogságvárunkat is elkezdtük színesre varázsolni.
A gyerekek örömmel vettek részt a tevékenységben és én is feltöltődve fejeztem be a délelőttöt.

Képek