Hálatabló

20190904_165803-1.jpg

A téma címe: Hálatabló
1. Óravázlat – Boldogságóra, Hála I.
2019. szeptember 04.

Csoport: A tanulásban akadályozott csoport 8 tagú. A csoport tagjai 2., 3., 4. és 5. osztályosok. Közülük 3-an autisták.
Feladat: Készítsen a csoportod egy olyan tablót, melyen mindenki szerepel! Mindenki készítsen saját magáról egy rajzot, melyen ő és még valami vagy valaki van, amiért vagy akiért hálát érez! Az egyes képeket komponáljátok egy közös tablóvá!
Cél: a) minél jobban megismertetni a boldogság fogalmát a tanulók értelmi szintjéhez képest; b) és tudatosítani ebben a hála szerepét.
Fejlesztési terület: a szubjektív benső örömérzet proszociális megteremtése, növelése, fenntartása.
Módszer: frontális irányítású kooperatív tevékenység.
Eszközök: jegyzetlapok, színes ceruzák, s egy A3-as karton
Helyszín és időtartam: elsőként a csoportszoba majd a tanulószoba, 45 perc.

1. ÓRAKEZDÉS (5 perc): A csoport hangulatához igazodva igazodva zenehallgatás, szabad mozgás a zenére – ugrabugrálhatnak, táncolhatnak, utánozhatják az állatok mozgását. (Csoportszoba.)

2. A TÉMA BEVEZETÉSE (5 perc): Tavaly többször is beszélgettünk a boldogságról és a háláról. Ki emlékszik arra, hogy mi a hála? A hála szívből jövő köszönet. A hála az a köszönet, az az érzés, amit alig tudunk elmondani. (Tanulószoba.) Akik hálásak, azok boldogabbak. Most mindenki kap egy cédulát, amire felírtam filccel a nevét. Mindenki lerajzolja magát erre, és mindenki lerajzolja maga mellé azt a személyt (barátot, családtagot stb.), akinek hálás valamiért. Azt is lerajzolhatja vagy odaírhatja, hogy miért hálás. A rajzokat ráragasztjuk erre a kartonra.

3. A TÉMA FELDOLGOZÁSA „A” (20 perc): Mindenki rajzol.

4. A TÉMA FELDOLGOZÁSA „B” (15 perc): Mindenki elmondja, hogy mit rajzolt, kinek és miért hálás. Filccel a cédulákra írom a kulcsszavakat, majd a cédulákat a kartonra ragasztom.

5. AZ ÓRA LEZÁRÁSA, meditáció (5 perc): Kényelmesen ülök. Lehunyom a szemem. Figyelem a légzésemet, és engedem, hogy megérkezzen a figyelmem a belső világomba. Szép lassan mély levegőt veszek, aztán lassan kieresztem az orromon. Arra gondolok, hogy hálás vagyok a barátaimért. S lassan kinyitom a szemem.

Baranyai Mihály

Képek