Hálás vagyok…

Hálás vagyok…

Az 1. Boldogságóra: A hála gyakorlása. Ennek a tevékenységnek a tervezésekor a magyar népmese állt a középpontban. A mese kiválasztásánál figyelembe vettem a 4-5 és az 5-6 éves korosztályt és ehhez a korcsoporthoz kerestem megfelelőt. A választásom: A macskacicó volt. A játékok kiválasztásánál figyelembe vettem a gyerekcsoport összetételét, egyéni sajátosságait és személyes kapcsolódásukat az állatokkal, pl. a cicával. Ki az, aki otthon is tart macskát? Milyenek ezek az állatok? Hogyan viszonyulnak az emberekhez? A tevékenységem során ezekre a kérdésekre keresem a választ. A válaszok pedig a gyermekekben fognak megszületni, amelyek segíteni fogják a hála fogalom megértését.
A tevékenységet egy relaxációs gyakorlattal, a „Napimádás” -sal kezdtem, hogy a gyermekekben megéreztessem a NAP fontosságát, hogy miért adhatunk neki hálát. Aztán ezt követte a hála modellezése, miszerint én minden gyermeknek elmondtam, hogy jelen óvodai helyzetben miért vagyok én neki hálás. A csoportom tagjai csendben hallgatták végig a nekik szóló üzeneteket.
A kiválasztott cicás játékok során a gyermekek nagyon aktívak voltak, mindenki szeretett volna főszereplő lenni. Ezt próbáltam maximálisan teljesíteni. Az erkölcsi nevelés során a gyermekek megtapasztalhatták az egymás elfogadását, az egymásra hangolódást, a kedvesség, a hovatartozás és a szeretet érzését.
A gyerekcsoport viselkedése, oldottsága a helyzetnek megfelelő volt, minden gyermek a szerepnek megfelelően játszott. Némi konfliktus abból adódott, hogy mindenki azonnal szeretett volna főszereplő lenni.
A tevékenység során alkalmazott értékeléseim reálisak és az egészséges énképet támogató jellegűek voltak.
Munkámat nagyon eredményesnek éltem meg, ugyanis a tevékenység végén minden gyermek kiválasztotta a mosolygós smiley figuráját, amely azt jelezte számomra, hogy tetszett nekik a foglalkozás.

Képek