Hálaerdő merre vagy?

Hala-erdo.jpg

Lassan befogadjuk az új óvodásainkat, akik kissé bátortalanok reggelente, de az új tevékenységek során megnyílnak és kíváncsiságuk legyőzi a szorongásukat, felfedezik az új környezetüket, képessekké válnak az együttműködésre. A régi óvodásaink közül is vannak, akiknek még bátorítást kell adnunk. A hét során a hónap tematikájában lévő tartalmakat igyekeztem beépíteni, kiegészítve más tartalmakkal is:
– Macis relaxációs gyakorlat
– maciház építés közösen
– Vonatos mondóka
– Vonatozás: Ki miért száll be a hálavonatba?
– Nasu mackó szerencséje mese többszöri mesélése, majd eljátszása, beszélgetés a meséről
– Hálaerdő készítése: levelek, virágok
– Zenehallgatás
– Mackó, mackó ugorjál ének
– Beszélgetések a háláról, örömről, annak kifejezéseiről: szóban, ölelés, simogatás, ajándékozás.
A Ficánka csoportba 3-4 éves gyermekek járnak: ez nagymértékben meghatározza, hogy milyen formában dolgozzuk fel az adott hónap témáját.
Tapasztalatok: A hónap meséjét kezdetben pihenőidőben mondtam el, majd megépítettük a mackó házát, a közös munka eredménye, hogy több napon keresztül vigyáztak rá, napközben bekukucskáltak a házikóba, ha kicsit megrongálódott visszaépítették.Majd a szőnyegen kialakított mese helyszínen sikerült elmesélni az érdekes történetet. A gyermekek is aktív résztvevői voltak az interaktív mesének, /mondták a kis versikéket, szárogatták a méhecske szárnyát, stb./ a feltett kérdéseimre igyekeztek válaszolni. Kolléganőm is részt vett a tevékenységekbe: relaxáció, vonatozás, bábozás.
A „Hálaerdő” elkészítése több napot vett igénybe, faleveleket, virágokat színeztek, egy kislány leveleket és virágot is hozott, ami még színesebbé tette. Az interaktív mesélés során a kis maci is megérkezett a hálaerdőbe, és ott megpihent.
Hétközben azokat a helyzeteket igyekeztem megtalálni, ahol a hála, köszönöm, kifejezéseket használhattam, vagy a gyermekek használták.
A korosztálynak megfelelően: a mese, mozgás során élték meg legintenzívebben a boldogságfokozó hálát a mi kis Ficánkásaink.
A hálavirágokból haza is vittek.

Képek