Hála szívemnek, lelkemnek mindenért, amim van.

6E6258E0-D45D-4DD1-9E73-60F7FBBE870A.jpeg

A boldogság fokozó hála hónapja
Mióta megismertem a boldogságórát nemcsak elköteleztem magam a program mellett, hanem szeretettel alkalmazom, amikor csak tehetem. Nagy szükségét érzem a mai világban, hiszen a gyermekeket nemcsak oktatni kell, hanem egyre jobban nevelni is a tanítási órákon.
Tapasztalatom szerint sokkal hatékonyabbak azok a boldogságórás tevékenységek, amikor nem külön 1-1 órában foglalkozunk a témával, hanem a gyermekek egész napjában megjelenik a téma és a feladat.
A napköziotthonos iskolarendszer elég időt ad erre a lehetőségre.
Kis tanítványaim harmadik éve találkoznak minden évben a program 10 tematikájával. Egyre jobban értik és érzik, hogy mi az,amit szeretnék átadni nekik.
Az én mostani kis csoportom nagyon vegyes magatartású, és szociális helyzetű gyerekekből áll.
A boldogságóra program nagyon sokat segített abban, hogy számtalan konfliktust jól kezeljenek.
Az egyik legboldogabb dolog számomra, amikor a legproblémásabb gyermek azt mondja, hogy:
“Jaj de jó már megint boldogságórás feladatot csinálunk. Ezeket szeretem a legjobban!”
A hónap témáját egy közös kutakodással kezdtük, amellyel nagyban eltértem a program által ajánlott tevékenységektől. Próbálom ötvözni az általuk érdekel dolgokat azzal a tapasztalattal és tudással, amit a program közvetíteni szeretne. Mivel a mai gyerekeket nagyon sok időt töltenek a számítógép előtt az internet társaságában, megbíztam őket,hogy olyan kis videókat vagy idézeteket keressenek és hozzanak, amelyek a hálával kapcsolatosak.
ezeket megnéztük, megtekintettük, beszélgettünk róluk.
Közülük kiválasztottunk egyet, amelyet az egyik gyermek képen megjelenített, leírtunk hozzá egy idézetet, és a többiek kiszínezték.
Nemcsak a hónap dalát, hanem más Bella dalokat is hallgatunk,reggel, óra közben, szabad játékok eltöltésekor.
Már képesek önállóan magasabb szintű hála kifejezésére. Nem csupán az egyéni szükségleteket kielégítő dolgokért hálásak, hanem olyan dolgokat is képesek megfogalmazni, amelyek a boldog egyénné válásukat erősíti.
Egyszerű lisztből hálalisztet varázsolunk, amiből együtt fogunk süteményt készíteni és együtt is fogyasztjuk majd el. Természetesen minden egyes kanál liszt egy hálával telítődik meg.
Olyan mozgásokat végzünk, amelyekkel kitárjuk a lelkünket, a karunkat, kézfejünket hálára emeljük és megosztjuk egymással a jó érzéseinket.
Az osztály számára megrendeltem a Fókusz öt tábla játékot, de mivel ez nemrégen érkezett meg csak ismerkednek vele a gyerekek .
Hálásak vagyunk, amiért a program követői lehetünk és általa sok jó dolog történik velünk!

Képek