Hála a felsősök körében

kep.jpg

Hálát gyakorolni nem ismeretlen iskolánkban, hiszen a heti rendszerességgel megtartott diákmiséken a gyerekek ima formájában tanulják meg kifejezni hálájukat Isten, a család, barátok, az iskola felé. Iskolalelkészünk, egyházi elöljáróink külön hangsúlyt fektetnek a hálás gondolkodás erősítésére.
Nem mindenki számára magától értetődő, ismert gesztus, ezért fontos erről beszélni, megtanítani diákjainknak a hála gyakorlásának módjait, érzékenyíteni, helyzetbe hozni őket. Örömmel jártuk körbe szeptemberben ezt a témát. A gyerekek aktívan kapcsolódtak be a játékos feladatokba, nyíltan beszéltek önmagukról.
A kedvenc feladatuk a hála egymás hátán való kifejezése volt. Kezdetben komoly megpróbáltatásnak bizonyult mindenkiről csak jót mondani, de hamar ráhangolódtak, és megértették ennek fontosságát. A legtöbben az odafigyelésért, a kedvességért, segítőkészségért, a jó szavakért, a mosolyért hálásak egymásnak.
Időigényesebb, de tartalmasabb feladatnak bizonyult a hálafa elkészítése. Őszinte válaszaikat egy-egy levélre írták le. A diákok nagyrésze a családtagok, a barátok iránt érez hálát.
A hála gyakorlása nem ér véget az osztályfőnöki órákon, a gyerekek hetente számolnak be arról, hogyan és kinek fejezték ki hálájukat.

Palotás Zsuzsa
Szent László Teológiai Líceum, Nagyvárad

Képek