Hála

hálaszív.jpg

1. HÁLA GYAKORLÁSA
Örömmel tölt el, hogy a mi óvodánk is megkapta a Boldog óvoda címet. Kezdetektől fogva arra törekszem, hogy sikeres, hatékony és boldog perceket szerezzek a boldogságórákkal a gyerekeknek. Nagy izgalommal kezdtem bele az első boldogságóra átadásába.
A témakör a hála volt. Bevezetésképp elkészítettük a Boldogság várát, ahová közösen, sikereket elérve szeretnénk eljutni a témák végére. A gyerekek lelkesen vettek részt a feladatokban. Az első lépcsőfok teljesítéséhez beszélgettünk a háláról.
Először relaxációs gyakorlatokat csináltunk ráhangoló bevezetésként és feszültségmentesítés céljából. Meglepően tapasztaltam a gyerekekben az együttműködést és a végén a lenyugvást. Elmeséltem a Hálafa történetét. A gyerekek figyelmesen végighallgatták a mesét és ügyesen felfedezték a hála jegyeit benne.
A színes körös feladat különösen érdekes volt, ahol a gyerekek pozitívan nyilvánulhattak meg. A feladatban mindenki választott egy társat magának, akinek elmondta, hogy miért hálás neki. A végén nagy szeretettel ölelték meg egymást. Szívet melengető volt hallgatni, ahogy megfogalmazták gondolataikat a témával kapcsolatban.
Elkészítették a hálavirágokat is, amiket a szüleiknek készítettek a gyerekek. Hálaszívet is készítettünk a gyerekek kézlenyomatából, ami kikerült a falra.
Végezetül meghallgattuk Bagdi Bella Boldog vagyok című dalát, ami építi a gyermekek optimizmusát, az önbizalmat és a pozitív énképet. A dalt mozgáselemekkel kísértük.
Meglepőnek tartottam, hogy pár nappal a téma feldolgozása tán a gyerekek hiányolták Boldog Dóra bábot, hogy mikor jön újra a csoportba játszani.
Úgy gondolom, hogy a feladatok segítségével a gyerekek számára lehetőséget kínálunk fel, hogy felismerjék a hála gyakorlásának fontosságát, amelyet, ha rendszeresen gyakorolnak, egy boldogabb út felé vezeti el őket.
Remélem a következő témakör is tetszeni fog a gyerekeknek és a benne tanultakat használni fogják a mindennapjaikban.

Képek