Gyógyír testnek és léleknek

Képernyőfelvétel-77.png

Ebben a hónapban is csak online tudunk találkozni a fiatalokkal. De olyan sokszor találkozunk online, annyira megszoktuk már, hogy remekül tudunk így is dolgozni, egymásra és témára hangolódni. Amikor tudják, hogy aznap „boldogságórázni” fogunk, mindig nagyon örülnek, hátradőlnek és egyszerűen élvezik a történeteket, játékokat, feladatokat, meditációt.
A megbocsátás gyakorlását Mark Twain gondolatával indítottuk és beszéltem arról, hogy miért az egyik legfontosabb forrása a boldogságnak a megbocsátás. Megbeszéltük, hogy a megbocsátás nem felejtés, nem elnézés és nem mentegetés. Mindenki tudott példát hozni arra, hogy őt hogyan bántották meg és elismerte, hogy bizony előfordult, hogy ő bántott meg másokat. Tisztáztuk, hogy mi az, ami nem segíti a megbocsátást, valamint, hogy miért van szükség időre a megbocsátáshoz és a bocsánat kéréshez. Keresztrejtvényt fejtettünk, közmondásokat értelmeztünk.
Bezzeg Andrea: Tündéri bocsánat meséjét választottam elolvasásra, mert úgy éreztem, hogy a történetben lévő szituáció a leggyakoribb a fiatalok mindennapjaiban, azaz a félreértésből adódó megbántottság: ami egyiküknek poén és játék vagy semmiség, a másiknak nagy fájdalmat okozhat. A történet rávilágított a testvéri szeretet erejére, ami a fiatalok számára is nagy jelentőséggel bír, főleg, ha esetleg előfordul, hogy neheztelnek testvérükre annak egészsége miatt, hiszen ismerik saját korlátaikat, fogyatékosságukat és olykor nehéz ezt elfogadni, látva, hogy testvérük az egészséges emberek életét éli.
A megbocsátás témája számos kérdést is felvetett a fiatalokban. Hogyan tudunk megbocsátani valakinek, aki bántott, de nem ismerem és soha többé nem találkozom vele (pl: incidens a tömegközlekedés során). Ebben az esetben magunkra kell koncentrálni: nem engedhetjük, hogy rossz lelkiállapotban tengődjünk hosszú ideig olyasvalaki miatt, akit nem is ismerünk. A megbocsátás gyógyító erejű.
Egy másik kérdés is elhangzott: előfordulhat-e, hogy olyat tesz egy gyerek, amit a szülő nem bocsát meg? Erre egyszerű a válasz: NEM, SOHA. A szülő mindig mindent megbocsát a gyermekének, mert annyira szereti. És épp ide illett A megbocsátás jele című megható történet.
Amit pedig nagyon fontos megjegyezni: nemcsak egy tettünk határoz meg bennünket! Sok jó tulajdonságunk van!
Beszélgettünk még a Ho’oponopo hawaii üdvözlés jelentéséről, a megbocsátás négy varázskártyájáról, melyet többen meg is rajzoltak később. Az órát meditációval zártuk, miközben meghallgattuk Bagdi Bella: Ho’oponopo című dalát. A végére nem egy fiatal arcán folytak a könnyek….

Képek