Gergő

karkötő.jpg

Nagyon fontos Sárgicáknál a közösségi kapcsolatok ápolása. Fontos, hogy figyeljünk egymásra, örüljünk egymás sikereinek, de vegyük észre ha valaki bánatos, szomorú és segítsük, érezzünk együtt vele, tegyünk meg mindent, hogy jobb kedvre derüljön. A nagyobbak, vigyázzanak a kisebbekre, féltsék, óvják őket, segítsenek, ha szükséges. Fontosak az ünnepeink, a közös kirándulások, színház látogatások, szülőkkel közös örömködések délutánonként. Több család a magánéletben is jó kapcsolatot ápol, vigyáznak egymás gyerekeire ha szükséges, vagy közös programokat szerveznek. Segítjük ezeket a folyamatokat, senki ne maradjon egyedül, tudják számíthatnak egymásra.Tartjuk a születés és névnapokat, hiszen ez is egy módja az egymásra figyelésnek, az egy személyre való kiemelt figyelemnek.
Szerencsések vagyunk, mert nincs peremhelyzetű gyermek a csoportban, mindenkinek van legalább egy-egy barátja, sőt többszörös kapcsolatok is vannak. A barátság karkötő készítése nagyon jó játéknak bizonyult, több csoport is alakult, egyeztették mivel fogják a saját jellegzetes karkötőiket elkészíteni. Többször is beszélgettünk a barátság fogalmáról, megkülönböztetve a havertól, ismerőstől. Egy egész hét folyamán apró meglepetéseket készítettek otthon egymásnak. Ezek általában rajzok voltak. Nagyon élvezték, alig várták, hogy odaadhassák egymásnak.

Egyik kis társunk Gergő sajnos eddig ebben a nevelési évben nem járt óvodába, mert mindkét szemét szürke hályoggal műtötték. Sokszor kerestük, és ha lehetett hívtuk sétákra, kirándulásra, ahova édesanya kíséretében tartott velünk, ha állapota megengedte. Nagyon büszkék vagyunk gyermekeinkre, mert szinte mindennap beszélünk Gergőről, érdeklődnek hogy van, hiányolják társaságát. Kétszer is írtunk neki levelet, ahova olyan mondatokat írtunk, amit a gyerekek diktáltak. Minden alkalommal az összegyűjtött rajzokat is beletettük a borítékba, amik addig készültek.
Hiszem, hogy ezek nagyon fontos lépések egy közösség valódi közösséggé alakulásában, és megkockáztatom, ez a szülői közösséget is egybe kovácsolja, hiszen a gyerekek élményeiket otthon elmesélik. A hatás tehát többszörös, kölcsönös, oda-visszahat, amelyben a pozitív érzelmek, a szeretet dominál!!!!!!!!

Képek