Együtt

b2..jpg

„Gyűjts erőt, dolgozd fel a múltad emlékeit, és jólj figyelj, mert ahol eltörél, ott leszel erős, ahol vesztettél, ott leszel legyőzhetetlen. Az Igaz Ember nem menekül a múltjától, bármilyen sötét is volt, mert kudarcaiból lesz hatóanyag, vereségeiből diadal- tragédiái érlelik naggyá.” Müller Péter

Csoportunkkal foglalkoztunk a megküzdés elméletével, beszélgettünk arról, ha kudarc ér bennünket, vagy nehézségekkel találkozunk, milyen módszereket, stratégiákat alkalmazhatunk a nehézségek leküzdésére.

A gyerekek elkészítették az Egyedül nem megy keresztrejtvényt. Megfogalmazták, hogy együtt, segítséggel könnyebb elviselni a rossz időszakot. Ha találunk olyant társat, akár felnőtt, akár gyermek személyében, könnyebb szembenézni a kihívásokkal, mint egyedül.

A foglalkozás során a Hangulathőmérő keltette fel legjobban az érdeklődésüket. A gyerekek közül többen készítették el. Kiválasztották azokat a meghatározásokat, módszereket, és rangsorolták, melyek rájuk leginkább jellemzőek, ha feszültek. Az elkészített Hangulathőmérőket be is színezték a rangsorolásuknak megfelően.

Meghallgattuk a hónap dalát. A dal meghallgatása után az egyik kislány elmesélte az ő nagy traumáját, mely szerint el kellett hagyniuk a városukat, ahová született, az iskoláját,rokonokat, barátnőket. Számára ez nagy törést jelentett. Egyedül érezte magát. A rajzolás, zenehallgatás adott erőt a továbblépésekhez. Az iskolánban jól érzi magát, új barátságok szövődtek. Most már úgy emlékszik vissza a volt iskolájára, településére, mint régi, szép emlékek.

Edit néni és a csepeli Lajtha csoport

Képek