Egy különleges év margójára

FB_IMG_1623836986525.jpg

Ebben az évben a betegségek, a járvány és a járványtól való félelem miatt az óvoda csak ügyeleti rendszerben való működtetése kissé megnehezítette a munkánkat. Ugyanakkor ha a gyerekek, emberek félnek még inkább szükséges és felértékelődik az érzelmi nevelés, a stresszkezelés fontossága. A gyerekek létszáma időlegesen megcsappan,. sokan hosszabb-rövidebb időre felmentést kértek. A tavalyi évben- és remélem jövőre is minden hónapban beszámoltam a boldog óvoda foglalkozásairól, de ez évben a fenti okokból novembertől az éves beszámolóra váltottam.
Amikor az óvoda „hétköznapi módon” üzemelt megtudtam tartani a boldogság foglalkozásokat. A témák közül azt választottam, amelyik csoportunk gyermekeinek helyzetéhez, pillanatnyi állapotához leginkább passzolt. Így került sor szinte minden témára.
A hideg beálltával az „Egészséges életmód” segítségével alkalmazkodtunk az évszakváltáshoz.
Decemberben a „Boldogító jó cselekedetek” kerültek előtérbe: Saját játékaikból ajánlottak fel szegényebb társaiknak. Ezeket közösen dobozba csomagolva vittük át a szomszédos Babtista imaházba.
Januárban a decemberi élmények által a család fontossága került fókuszba: Miért jó, miért örülök, hogy van családom? Ez a „Boldogságfokozó hála” témaköréhez kapcsolódott.
Február a tél temetés, tavaszvárás hónapja legnagyobb eseménye a farsangi mulatságunk volt. A közös pozitív élmények még inkább összekovácsolták kis közösségünket. Ezért havi témánk a „Társas kapcsolatok” illetve azok átélése, erősítése volt.
Márciusban már közeledett a tavasz, de ismét támadott a járvány is, ezért úgy döntöttem, hogy ami elmondható gyermeknyelven a Covidról, az ellene való védekezésről, azzal megismertetem a gyerekeket, hogy ismét az „Egészséges életmód” témaköre került feldolgozásra.
Sajnos márciustól áprilisig óvodánk ismét csak ügyeleti rendszerben működött. Ez idő alatt online tartottam a gyerekekkel a kapcsolatot. Meséket küldtem nekik.
Amikor vissza tértünk már gőzerővel az anyák napjára kellett készülnünk, amelyet online Facebook csoportunkban osztottunk meg az édesanyákkal. Azért jutott időnk ismét a „Boldogság fokozó hála” témakörére is. A kiscsoport óta gyűjtögetett „hála befőttbe” újabb szívecskék kerültek.
Ezután nagyon gyorsan elérkezett a nevelési év vége. Már a ballagásra, a búcsúra készültünk. Közös „célunk amiért megküzdöttünk” egy szép ballagás megtartása, illetve a csoport másik felének, akik nem ballagtak búcsú bulija. A kicsik ajándékot készítettek iskolába készülő kis pajtásaiknak- egy szép könyvjelzőt. A búcsúbuli és a ballagás is nagyon jól sikerült.
Ezzel zártuk le az idei nevelési évet, amely ugyan minden szempontból más volt mint az eddigiek, de a „Boldogság program ” segítségével (is)sikerült pozitív érzésekkel búcsút inteni neki.

Képek