Egészséghét

126946270_893225581448679_667240665699460147_n.jpg

EGÉSZSÉG-HÉT ÉS BOLDOG ÓRÁK A MARTON UTCAI ÓVODÁBAN
Az egészséghetünknek is az volt a célja, hogy a gyerekek játékos módon sajátíthassák el, hogyan kell ügyelnünk az egészségünkre, miért szükséges a testünk ápolása, a helyes táplálkozás, kihangsúlyozva a gyümölcs- és zöldségfogyasztást, valamint az évszaknak megfelelő öltözködést, beleépítve a boldogságóra megtartását. Nagy feladat egy óvodás számára mindazokat a szabályokat, szokásokat elsajátítani, melyek az egészségét szolgálják. Kiemeltük a rendszeres mozgás fontosságát és azt is, hogy ha lehet, sokat legyünk kint a friss levegőn. Az óvodáskorú gyermekek gondolkodási, megértési folyamatában még főleg az érzelmek dominálnak, ezért sokat segítettek a témához szorosan kapcsolódó különféle versek, a testrészekkel kapcsolatos mondókák, mesék, történetek. A Boldogságóra megtartása is e hétre esett, barkácsoltunk egy vígasz és egy szerető-boldogságbotot. Ha valaki szomorú volt, kezébe adtuk a vígaszbotot és máris jobb kedvre derült. Számos lehetőségünk volt kihasználni a két botot a társas kapcsolatok ápolására . Állandó része marad a csoportnak.
• Kiki néni doktornénivé és mesemondó lánnyá változott, és meglátogatta a csoportokat és magával hozta barátját, Nyalókás Gergőt is. Felhívta a gyermekek figyelmét a sok gyümölcs és zöldség fogyasztására, a rendszeres és alapos kézmosásra, fogmosásra, a megfelelő öltözködésre és arra is, hogy köhögéskor, ill. tüsszentéskor mindig tegyék a szájuk elé a zsebkendőjüket vagy a kezüket. A spontán beszélgetés lehetővé tette az egyéni élmények felelevenítését, melynek során hallhattuk, hogy a gyermekek többsége mennyire tájékozott e témákkal kapcsolatban. Matematika tartalmú megfigyeléseket is tehettünk a magasság és súlymérés kapcsán, pl. ki a legmagasabb, legalacsonyabb, legkönnyebb, ill. legnehezebb.
• Zöldség gyümölcssalátát, gyógyteákat készítettünk, beszéltünk fogyasztásuk fontosságáról, elneveztük a bennük található vitaminokat „vitamin katonáknak”, melyek az egészségünkre vigyáznak. Zöldségeket, gyümölcsöket dolgoztunk fel többféleképpen(Smoote, facsarás, aszalás)Válogattunk, csoportosítottunk forma, szín, méret stb szerint. Ehhez kapcsolatos körjátékokat, dalokat, meséket választottunk.
• Kiemelt hangsúlyt fektettünk a nagymozgások fejlesztésére is. A hét lezárása a közös torna volt, melyet Kiki néni vezetett. Levezetésnek, egy közös táncot választottunk, hiszen, nem csak a fizikai, hanem a lelki egészség is fontos. Ezeken a közös foglalkozásokon a csoport kohézó növelése, csapatszellem kialakítása is a cél.
Csodás hetet zártunk, boldogok voltunk, az egészség hónap , a társas kapcsolatok dalát az egész óvoda dúdolta már.

Képek