DOBOZI MESEKERT ÓVODA ÉS KONYHA

Halaerdo-1.jpg

Hála
Vegyes életkorú csoportunkban a szeptember a befogadás-beilleszkedés időszaka. A „Babóca illemet” a nagyobbak felidézik, alkalmazzák, mutatják. A kicsik pedig folyamatosan ismerkednek a csoportunk szokásaival, szabályaival. A második-harmadik héten már az újonnan érkező gyermekek is egyre vidámabban, bátrabban kapcsolódtak be a közös tevékenységeinkbe. Az első témát Nasu mackó szerencséje mesével dolgoztuk fel a középső és nagycsoportos korú gyerekekkel. Ez a mese és az ismert dalok mondókák, a beszélgetés (érzékenyítés) segített abban, hogy meg tudják fogalmazni az érzéseiket. A kisebbek is örömmel szálltak fel a hálavonatba. A gyerekek által is jól ismert mondóka játszásával vidám perceket éltünk át közösen.
A feladatnak elkészített hálaerdő a csoportszobánk dekorációjának szerves része lett. A filcből készült fára őszi falevelek kerültek, amikor valamiért hálát tudtak mondani a gyerekek.

A hála hónapjában személyes érzéseimet is meg kell osztanom. Én is nagyon hálás vagyok ezért a levélért:
„A hála hónapja a végéhez közeledik. Ezen a héten, szeptember 21-én ünnepeltük a Hála világnapját. A története közel hatvan évvel ezelőttre,1965-re nyúlik vissza, amikor is Hawaii szigetén az ENSZ találkozón megfogalmazták: itt az ideje hogy megbecsüljük és hálát adjunk mindazért a sok jóért, ami körülvesz minket.
A hálás gondolkodás fontosságát elmélyíthetjük, ha azt tudatosan beillesztjük az életünkbe. Számos apró kedvességért mondhatunk köszönetet. A Pozitív Pedagógia és Nevelés Program csapata hálás neked, mert
fejleszted magad – akár csak azáltal is, hogy hírleveleinket olvasod,
érdeklődsz a pozitív nevelés és pozitív pszichológia iránt,
fontosnak tartod a pozitív gondolkodást és
személyes fejlődésed a környezetedre is inspiráló hatással van.
Tudtad?
A hálaérzetet, három szinten is megtapasztalhatjuk.
Az első szinten azokért a dolgokért érzünk hálát, ami jó az életünkben.
A második szinten már képessé válunk arra, hogy hálát érezzünk mindazért, ami nem jó az életünkben, mert felfedezzük benne mindazt, amit tanulhatunk, ami a fejlődésünket szolgálja.
A harmadik szint, amikor képesek vagyunk hálát érezni minden ok nélkül azért, ami van, a jelen pillanat megélésének lehetőségéért, önmagában a létezés csodája és szépsége váltja ki az élményt. Ha hálás vagy, nem félsz, és ha nem félsz, nem vagy erőszakos. Ha hálás vagy, akkor az elégedettség érzése fog el, és nem pedig a hiányérzet.
A pozitív pszichológia egyértelműen jóllétnövelő módszernek tekinti a hála rendszeres átélését, és különböző technikákat javasol ennek fokozására. Ami a legfontosabb: ahhoz, hogy a kutatásokból kimutatott pozitív hatásokat mi is megtapasztaljuk, a hála gyakorlásának rendszeresnek kell lennie.”

Képek