DOBOZI MESEKERT ÓVODA ÉS KONYHA

A hónap megvalósítási ötleteit szívesen használtam. A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a megvalósításban. Mi leszel, ha nagy leszel témájú beszélgetés során a nagyobbak változatos foglalkozásokat (kutató, cukrász, növényorvos, állatorvos, óvó néni, focista,…) soroltak fel és megindokolták, hogy miért. Érdekes momentum volt, amikor az egyik nagycsoportos fiú azt mondta, „16 éves koromba már mehetek diákmunkára nyáron” ezzel is segítve a szüleit, hogy meg tudjanak mindent venni. A kicsik még nincsenek teljesen tisztában a fogalmakkal, ők még unikornisok és egyéb mesehősök szeretnének lenni. A nagyobbak segítségével megmagyaráztuk, hogy a farsangon azok lehetnek, amit elképzelnek.
Az idő, mint fogalom megismertetése mindig nehéz feladat, a gyermekek pszichés jellemzőiből adódóan. Ezért az év minden napján szükséges beszélgetni róla. A hét napjainak megismerése, rögzítése a hét körforgását jelző órán történik, amit minden nap a beszélgető körben elmondanak a vállalkozó gyerekek és az adott napra „repül” a katicabogarunk. A kicsik segítséggel már felsorolják és mutatják a hét napjait. A nagyobbak visszafelé is jól mondják. Az idővel kapcsolatos névszók (holnap, holnapután, tegnap, tegnapelőtt) jelentését értik, meg tudják nevezni a napot az iskolába készülők. Gondolkodásuk még képszerű, igénylik, hogy lássák a hét napjait.
A hétfőtől vasárnapig mondókát örömmel gyakorolták a gyerekek, és közösen találtuk ki nagy nevetések közepette a mozdulatokat. A jókedvünk jól látszik a videón is.

ooo

Képek