Debrecen- Ifjúság utcai Óvoda Hétszínvirág Tagintéménye

Debrecen- Ifjúság utcai Óvoda Hétszínvirág Tagintéménye

A boldogságóra program 2. hónapjának témája: az optimizmus gyakorlása.
Cél, feladatrendszer: A gyermekek- felnőtt segítségével- legyenek kitartóak a kihívások során, győzzék le az akadályokat! Mindig mindenben találjanak valami jót!
Kiemelt fejlesztési terület, differenciált fejlesztést igénylők: az optimizmus gyakorlása, pozitív énkép formálása, siker-, kudarc esetén mutatkozó érzelmi megnyilvánulások, érzelmi képesség-érzelmek keltése, felidézése,
A kezdő relaxáció-„Napimádás”- rendkívül vonzó volt a gyermekeknek, a jókedv, a lazító hatás egyértelműen jelentkezett. A relaxáció után a már megismert boldogság mondóka következett. Bagdi Bella: Pozitív gyerek vagyok ének, tánc után „Tódi törpe varázsszemüvege” című mesét hallgathatták meg a gyermekek, melyet egy bábbal kezdeményeztem. Tódi törpe egész héten a legkedvesebb játéka volt a gyermekeknek! A mesét mindennap pihenő idő előtt is meghallgathatták a gyermekek. Tódi varázsmondókáját minden gyermek megtanulta. „Van nekem egy szemüvegem…” Elkészítette mindenki a saját varázsszemüvegét, és a varázs mondókával együtt mindenki átélhette a csodát! A gyermekek válaszaihoz igazítva beszélgetést kezdeményeztem az optimizmus körülírásával, megbeszéltük, hogy hogyan gondolkodik az optimista, mit is jelent számukra. Mire nagycsoportosok lesznek, hibátlanul beépül a szókincsükbe. ( Most középsősök vagyunk.) Tükörjáték: Megbeszéltük ki miben ügyes, azt, hogy mindenki értékes! Nehezen kezdtek hozzá, majd egyre változatosabban fogalmazták meg a tükörben látottakat. Először többnyire külső jegyeket fogalmaztak meg, majd fokozatosan tértek át a gyermekek a belső tulajdonságokra! Külön megható élmény volt, ahogy több önbizalom hiányos gyermek nézte magát csendben sokáig a tükörben. Van két kisfiúnk, aki mindig mindent azonnal felad, kétségbe esik, elsírja magát, ha valami nem sikerül. Velük kiemelten foglalkoztunk. Minden gyermek elmondta számukra részletesen, hogy miben ügyesek, miért szeretik, mennyire fontosak közösségünk számára. Egyértelműen csak a pozitív tulajdonságait emeltük ki! Bátorítottuk, biztattuk, erősítettük őket! Ez mindig nagyon érdekes tapasztalat!
A hónap során többször hallgattuk Bagdi Bella: Pozitív gyerek vagyok című énekét. Imádták a gyerekek! Újra és újra kérték, vele együtt énekelve. Minden gyermek kiszínezte Tódi törpe házát, melyet kihelyeztünk a faliújságra, hogy mindenki láthassa. Szomorú Szilárdot és Boldog Blankát termésekből, zöldségekből is elkészítettük, majd többször játszottuk csapatban, párosával is. Sokat nevettünk, majd jelöltük is, hogy ki, hogy érezte magát a játék során. Elhelyeztük a nagy mosolygós, optimista hőlégballonunkat, melynek kosarában most mosolygós felfújt lufikat helyeztünk, amit bármikor használhatnak. A gyerekek napi szinten játszanak velük! Sokszor repül a magasba, vagy dobják egymásnak hangos, örömteli kacajjal! A Boldogságvár második lépcsőfokára felragasztottuk az optimizmus jelét! Haza vitték a varázs szemüvegeket, hogy a családdal is átéljék a varázslat csodáját! Idézem több szülő hozzászólását, mivel a képeket a zárt faceebook csoportunkban is mindig megosszuk. „Ádám este azt mondta itthon, hogy ha majd megszületik a kis testvére, ráteszi az optimista szemüveget, és akkor nem fog sírni.” „Dorina azt mondta, hogy vegyem fel, nekem készítette, hogy boldog legyek.” „Petike szerint ha rajtam van a szemüveg barátkozós vagyok, ha nem akkor mérges.”

Képek