Csak nevess, nevess, hogy boldog lehess

Nevess.jpg

„Légy optimista, ne add fel a reményt,
ha az út túlzottan kemény!”
A mai világban muszáj derűlátónak lenni, bízni abban, hogy ugyanúgy élhetünk, mint egy évvel ezelőtt. Nem kell félnünk, ha valaki átölel vagy túl közel kerül hozzánk. Most nehéz mosolygós arcokat találni, mivel a maszk mindent eltakar. Pedig a nevetés, beszéd szavak nélkül. Ha bármi bánt és valakinek sikerül mosolyt csalni az arcodra hidd el színesebben fogod látni a világot.
Sajnos sokszor még szavakkal sem értjük meg egymást, a fiatalok nagy része tanácstalan nem látják a jövőjüket, ezért a pozitív gondolatok felé kell irányítani őket. Minél több közös program, beszélgetés, ami szebbé teszi a jelenüket, és majd a jövőjüket is.
A gyerekekkel véletlenszerűen csoportokat alakítottam ki, egy dobozból húztak három különböző arcot: szomorú, közömbös és vidám volt rajta. Külön ültettem le őket és kértem, hogy a kapott jeleknek megfelelő arckifejezést mutassanak. Utána beszélgettünk a három érzésről és az volt a véleményük, hogy a közömbös a legrosszabb. A pesszimistát meg lehet győzni, hogy változtasson a nézetén, az érzéketlen emberről minden lepereg, nem reagál semmire, velük a legnehezebb szót érteni. Készítettem erről képet, ami megtekinthető.
Majd színeket kértem mindháromhoz. Pesszimista: barna, sötétkék és méregzöld, fekete, a közömbösre csak a szürkét mondták. Az optimista színei: piros, narancs, sárga élénk zöld és kék. Készítettek egy optimista figurát ezekkel a színekkel. Így szóba került az öltözködés is, hogy mennyire kifejezheti az aznapi hangulatunkat. Ugyanígy összegyűjtöttük a hangulatra jellemző szavakat is.
Csak néhány belőlük:
Optimista: bizakodó, vidám, jókedvű, mosolygós, derűlátó, pozitív
Pesszimista: borúlátó, kishitű, negatív, szomorú, kiábrándult
Közömbös: semleges, unott, egykedvű, érdektelen
Mostanában nem látjuk, de nagyon sokat számít a nevetés, ami oldja a feszültséget és mindjárt optimistábban látjuk a világot.
Kell az árnyék és kell a fény,
Hogy meglásd, miért érkeztél,
És hogyha úgy érzed, túl hosszú a tél,
A nyár majd pótol mindenért.

Képek