Célok kitűzése és elérése

Céljaink.jpg

Boldogságóra a Szivárvány Óvodában
2018. január

Januári boldogságóránk is mind az öt csoportunkban megvalósult. Többféle módon adtuk át gyermekeinknek a célok kitűzésének és elérésének fontosságát.
A téma bevezetését a mozgás tevékenység anyagának tudatos tervezésével készítettük elő. Célbadobós játékokat játszottunk: babzsákot dobtunk, labdát célba gurítottunk, célba gurultunk gördeszkával. A dobós játéknál egyre távolabbról kellett a célba betalálni, ezzel is azt sugalltuk, hogy kitartó gyakorlással elérhetjük, amit nagyon szeretnénk. Tapssal, és üdvrivalgással ünnepeltünk egy jó dobást, célba érést.
Egyes csoportokban a Boldogvár mese, míg máshol egy óvodás kislány iskolába készülésének története segítette a cél fogalmának megértését. A nagycsoportos gyermekek képesek voltak magukra vonatkoztatni, értelmezni ennek jelentését. Ezek leginkább képességbeli célok megjelölése, elérése volt. Volt olyan csoport, ahol minden kisgyermek egyetértett abban, hogy nekünk, – ovisoknak – a távoli, de még számukra is felfogható cél az iskolába kerülés. Itt készült el a hegyvidékes társasjáték-tabló, melynek legmagasabb csúcsa az iskolát jelképezi. Addig is elérendő céljaink természetesen nem rugaszkodnak el a valóságtól, hiszen melyik óvodás ne szeretne sokat játszani, kirándulni, táncolni, bújócskázni, állatkertbe menni, megtanulni cipőt kötni, biciklizni, úszni, stb.
Színes, eseménydús, munkás délelőttünk, volt, de megérte a fáradtságot. Megállapítottuk:„Egyéni céljaink eléréséért kitartónak kell lennünk, s akkor az álmaink, terveink megvalósulnak. A nagy és távoli közös célunk sok közös apró tettekkel és csakis közös erőfeszítéssel valósulhat meg.”

Képek