Célok elérése felsősök körében

Hivatások-nyomában_1_vetélkedő_2018.jpg

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum immár 12 éve segíti a középiskolás diákokat életcéljuk, hivatásuk megtalálásában a Hivatások nyomában országos egyháztörténeti vetélkedő által, amely lehetőséget nyújt ahhoz, hogy az egyháztörténelem kiemelkedő egyéniségeinek élete, működése által elmélyüljenek az Istennek, a felebarátnak szentelt életpéldák tanulmányozásában és így rátaláljanak saját hivatásukra.

2018. január végén került sor a vetélkedő megrendezésére, amin 11 erdélyi egyházi iskola 3 fős csapata tett tanúságot az életcéljukért nagyon keményen küzdő személyek életéről.

Ebben az évben a vetélkedő fő témája: Avilai Szent Teréz, Páli Szent Vince, Vianney Szent János, Lisieux-i Szent Teréz, Kalkuttai Szent Teréz, Szent II. János Pál pápa élete volt.

A tematikában szereplő szentek életéből egy 5 perces jelenetet kellett előadjanak a diákok, amit ők rendeztek saját forgatókönyv alapján. Ezek a rövid kis jelenetek nagyon szépen megmutatták a hivatásért való küzdelmet, áldozatot.
Minden csapatnak kellett készítenie a vetélkedő előtt egy kisfilmet, interjút egy szerzetessel, pappal, akiket a hivatásuk megtalálásáról, megéléséről, szépségeiről, kihívásairól kellett kérdezniük. Iskolánk diákjai közül Pál Anasztázia, Demeter Tibor és Majoros András az iskola spirituálisával, Szabó Ervin atyával készítettek interjút. (kisfilm mellékelve)

Az elmúlt évekre visszatekintve, sokan vallanak arról az egykori résztvevők közül, hogy ez a vetélkedő sokat segített saját céljaik, hivatásuk megtalálásában. Közülük négyen már felkészítő tanárként tértek vissza diákjaikkal a vetélkedőre.
Ez a tény is mutatja, hogy céljaink elérésében szükségünk van példaképekre.

Benedek Ramóna

Képek