Célok az életünkben. Boldogságóra az Uzsoki Kollégiumban 2017. január

20170214_172756_resized.jpg

\”Olyannak látom magam, aki képes elérni a céljait!\”
A foglalkozást vezeti: Roy Violetta pszichopedagógus-pszichológus MSc.
Cél: legyenek reális céljaink, amiket tudjunk elérni. Legyen rend az életünkben. Fedezzük fel új képességeinket!
A hónap idézete: \”Őrizkedjünk azoktól, akik lekicsinylik törekvéseinket! A törpék mindig így tesznek, míg az igazán nagyok azt éreztetik velünk, hogy mi is azzá válhatunk.\” (Mark Twain)
Az idézetet a kollégium belső, központi falán kifüggesztettük. A foglalkozás ezzel az idézettel kezdődik. Akinek kedve van, elmondhatja gondolatait az idézettel kapcsolatban. Néhány másolati példány is készült arra az esetre, ha valaki szeretné az idézetet megőrizni.
Hogyan lesz az álomból siker? Gondolatkísérlet. Ötlettervezés, megvalósítás, siker lépcsőfokok elemzése. Mi jellemzi a céltalan és a céltudatos embereket? Kik boldogabbak? Miért érdemes egy cél mellett elköteleződni? Soroljunk fel néhány okot! A felsorolást az okokkal megjelölt cédulák segítik, amiket a tanulók felolvashatnak.
Kik, miben segítenek neked céljaink elérésében? Mik a legfontosabb céljaid öt fő életterületen? Feladatlap kitöltése. A feladat megoldását segítő ábra címe: lépcsőfok a céljainkhoz. Az ábra a lépcsőfokokat mutatja a kezdettől ( nem tudom megcsinálni), az utolsóig ( megcsináltam). Te melyik lépcsőfokon állsz? Mit kezdj a hibákkal kudarcokkal? A cél eléréséig megjelenő nehézségek tudatosítása.
Fantázia gyakorlat. Lásd magad a jövőben! Képzeld el magad ifjú felnőttként, középkorúként és idősebb emberként! Milyennek látod magad?
A foglalkozást meditációs gyakorlattal zárjuk. Tartalom: bizalom a jövőbeli helyzetekkel kapcsolatban. Döntéshozatal. Céljaink elérése.

Képek