Céljaim elérése

192790900_496267388255613_6433496742045962296_n.jpg

A tizedik osztályban a CÉLOK KITŰZÉSE ÉS ELÉRÉSE hónapban az egyéni célokkal foglalkoztunk, és az annak elérését szolgáló jó tulajdonságokat vettük górcső alá.
A tanulókkal körbe ültünk, és tanári irányítással beszélgettünk arról, hogy kinek milyen céljai vannak. Egy jó cél támogatja az önértékelésünket, magabiztosak és hatékonyak lehetünk azok által. Mindenki meghatározott legalább egy célt, amit szeretne elérni az életében. Többnyire olyan célok hangzottak el, amiket a közeljövőben szeretnének megvalósítani, vagy amikre régebb ideje vágynak már.
Az óra következő részében egy rövid feladatot oldott meg az osztály, ahol a kis állatokat kellett a céljaikhoz vonalazni (Boldogságóra munkafüzet 6-10 éveseknek, 77. oldal). A feladatot minden tanuló sikeresen elvégezte. Fesztelen munka zajlott.
A következő részfeladat az volt, hogy a diákok megfogalmazták azokat a jó tulajdonságaikat, amelyek segítségével el tudják érni a kitűzött céljaikat. Sokan megértették, hogy miről van szó, de volt néhány tanuló, akinek közösen szedtük össze azokat a jó tulajdonságait, amik előnyök lehetnek a céljaik elérésében. Ezeket a jó tulajdonságokat felírták egy-egy papírra. Volt, akiknek az írásban segítettem. Ezután ezeket a jó tulajdonságokat egy-egy színes papír lufira másoltuk, és kitűzték a táblára a gyerekek.
Az óra utolsó részében kapott mindenki egy lufit, kimentünk a folyosóra azokkal játszani. Nagyon jó hangulatú óra volt, és talán ezután a lufiról mindig az jut majd a diákjaim eszébe, hogy a milyen sok pozitív tulajdonságuk van, és, hogy ezek segítségével a kitűzött álmaikat, céljaikat el is tudják érni.

Képek