Buborékvarázs

Buborékvarázs

Októberre szóló boldogság óránk a pozitív gondolkodás, az optimizmus gyakorlása átszövi a mindennapjainkat. Termünkben több dekoráció is ezt tükrözi (Egy fa tanácsai, Gondolkodj pozitívan…, Ebben az osztályban…,Egy csapat vagyunk…).
A tanórákon szereplő feladatokban felbukkannak: Itt van az ősz című versben a napsugár, az ősz, az anya, a gyermek, rájuk jellemző tulajdonságait gyűjtve. A színezős naptárunk minden hónapra ad egy gondolatot: október – Jobb veled a világ! Az október 23-i megemlékezésre készülve a jutalom Milka csokin az üzenet: Hiszek Benned! Ez alkalomra készített címer színezőn a virágszirmok: emberség, szeretet, öröm, természet, biztonság, csoda, hála szavai. Meglepetés rajzok készítése a tanulóktól, amire számára fontos, kedves sorok másolva olvashatók…

Az órát a hónap zenéjének hallgatásával kezdtük, már énekelték a szövegét, táncra perdültek. Átolvastuk a teremben lévő dekorációs üzeneteket, melegséggel töltött el minket. Keress valakit, aki…című feladaton pozitív/negatív arcok jelzésével különítettük el a képeket. Nézz körül, figyeljük meg egymás arcát! Ez a feladat aztán inkább saját magukra irányult: Izgatott vagyok, mert szerepelni fogunk. Meglepődtem, hogy a Bálint milyen halk ma reggel… Más irányt vett a beszélgetés, de nagyon sok mindent tudtunk meg egymásról. Ezzel készítettem elő a mesehallgatást: Buborékvarázs címmel. A játékos tanulás, önmagunk megvalósítása akkor a legjobb, ha tét nélküli próbálkozás. Ha a gyermeki kíváncsiság a felfedezés örömével párosul, az nem csupán unaloműző, de segít megtalálni a feladatunkat is, amiben kiteljesedhetünk. Milyen a mese elején a 3 királylány viselkedése: unatkozik, kedvetlen, csalódott, szomorú. Milyen a mese végén: boldog, kedves, lelkes, izgatott.
Optimista montázs – plakát elkészítésébe kezdtünk, gyűjtöttük az optimista képeket. A gyermeki fantázia szárnyalt, ő is elkészíti a saját buborékvarázs-plakátját, így lett az osztálynak közös képe. Már úgy keresték a képeket, hogy őt mi teszi boldoggá, az iskolából kikerülve mit szeretne dolgozni. (hisz erre törekszünk, a felnőtt életre készítjük fel őket)
Az én jó varázslóm megtalált évekkel ezelőtt engem: minden nap örömmel és boldogan jövök dolgozni, hisz jó veletek lenni, tanulni, beszélgetni, mozogni, énekelni, szerepelni, játszani…
Kihívás – Légy kedves! minden napra ad egy figyelmi fókuszt, a hála kerék mellett megbeszéljük, kinek sikerült megvalósítani az aznapi pozitív gesztust, kedvességet a másik iránt.

Képek