Boldogság vára és a Hála gyakorlása

hálafa-1.jpg

Boldogság vára és a Hála gyakorlása

A Boldogságórákat a Boldogság vár játékkal vezettük be, hogy keretet adjon a témáknak, lássák a gyerekek, honnan indulunk és hova fogunk megérkezni.
Először a Szép nap, ölelj most át engem c. dalt hallgatták meg a gyerekek a szőnyegen ülve, nagyon tetszett nekik, már azonnal ringatózni, dúdolni kezdek rá.
A dal végén arra kértem őket, mondják el, tetszett-e a dal, mi jutott eszükbe közben, mit képzeltek el, milyen lett a kedvük a zenét hallgatva? Csupa szép képet festettek maguk elé és kedves emlékek jutottak eszükbe, öröm volt őket hallgatni.
Ezután beszélgetőkörben beszélgettünk általában a boldogságról. Mi a boldogság? Hogyan tudnád elmondani, megfogalmazni? Mikor vagy boldog? Mi okoz neked boldogságot? Mikor mondják a felnőttek, hogy boldogok? Hogyan mondod másképpen, hogy boldog vagy? Minek szoktál örülni? Minek szokott örülni anya és apa vagy a testvéred? Érdekes volt őket hallgatni, sokan akkor voltak boldogok, mikor a családjukkal nyaraltak, kirándultak, többen akkor, mikor a barátaikkal lehetnek, együtt játszanak, vagy amikor a születésnapja van és megkapja a rég vágyott ajándékot, vagy akár a nagyszülőknél vannak.
Ezek után következett a vár megépítése: Képzeljük el, hogy eljuthatunk egy Boldogságvárba, ahol mindig jól érezzük magunkat és boldogok vagyunk, de ez a vár magasan van, tíz lépcsőn át lehet feljutni. Együtt építjük fel ezt a csoda várat és együtt is juthatunk fel oda. Mivel a csoport nagyon szeret kirakózni, így óriás kirakó darabokból építettük meg a várat, mindenki hozzáadva egy részt, végül összeállt a Boldogság várunk. Majd megbeszéltük, kinek mi okoz boldogságot, mitől érzi magát boldognak és az ennek megfelelő kis képecskét a jelével együtt felragasztottuk a vár köré.
A hála gyakorlása témáját az Add tovább a falevelet! c játékkal vezettük be, jól ismerik ezt a típusú játékot, nagyon tetszett nekik a szép színes, általuk gyűjtött levelekkel is.
A munkafüzet rajzai segítségével megbeszéltük, miért lehetünk hálásak, mit jelent a hála.
A Hálafa történetét nagyon figyelmesen hallgatták, a mese jól rávezeti a gyerekeket a hála fogalmára. A mese után többször elmondtuk a fa mondókáját.
Végül elkészítettük a mi Hálafánkat, kis állatkákkal, akiknek hálás lehet a fa, és színes őszi levelekkel, melyek felragasztása közben a gyerekek elmondták, kinek és miért hálásak.

Képek