Boldogság homokszemei

10-5.jpg

10. foglalkozás: Ne hagyd abba!
Cél: A foglalkozás célja az, hogy a gyermekek folytassák a programot. Pozitív gondolkodással éljenek, keressék meg mindenben a pozitív érzelmeket. Mindennek van jó oldala is. Vegyék észre, milyen fontosak a társas kapcsolatok, legyenek empatikusak, segítsenek egymásnak. Váljon szokássá a pozitív gondolkodás.
Korcsoport: 4-6 éves óvodáskorú gyermekek
Elhelyezkedés: körben ülünk a szőnyegen.
Időkeret: 25-30 perc, az alkotás több időt is igénybe vehet.

Foglalkozás menete:
Ráhangolódás a foglalkozásra: A gyermekekkel „A búvárjátékot!” játsszuk el, amikor veszünk egy nagy levegőt, és tartsuk be ameddig csak bírjuk, mintha víz alatt lennénk, majd lassan engedjük ki. Sziszeghetünk is közben, így halljuk, hogy ki, meddig bírja. A gyerekek nagy örömmel végezték a feladatot, szívesen ismételték meg többször is.
Motiválás: A gyermekekkel eljátszottuk a szeretetfolyosót. Két csoportot alkottunk, akik két oszlopban álltak. Mindenki oda állhatott, ahová szeretett volna. Mindenki végig ment a folyosón. Jó volt hallani, milyen kedves tulajdonságokat mondanak egymásnak. Jól esett mindenkinek ez a játék.
Mesélés: Kerekerdő kalandra hív téged vers elmondása után elmeséltem a „Boldog erdő” című mesét. A mesélés során egy –egy helyszínen megálltam a mesélésben, és eljátszottuk mi is a mese történéseit:
Mit köszönnének meg a Hála – pataknál, Barátságházikó: Kivel laknál benne szívesen? Jótett –tisztás: Milyen jó cselekedeteket tettek? Célok hídja: Milyen álmaik vannak, mi a céljuk?, Megküzdés – hegység: akadálypálya telesítése. Apró örömök szigete: aki tud mondani egy apró örömöt, tehet egy kavicsot a szigetre. A megbocsátás erdeje: ki bántott meg a csoportban? Kérjen bocsánatot, Testmozgás útja: jógázzunk.
Felfűztük a Boldogság nyakláncot. Mindenki sorban álljon be a láncba, majd összekötöm a láncot, nehogy leessenek a szemek róla.
Szinezés: Kiszíneztük a Boldogságnyakláncot, közben meghallgattuk Bagdi Bella: Jobb veled a világ című dalát.
Ölelésláncot játszottuk el, Egymásnak tovább adjuk az ölelést.
Boldogságtabló: A hét zárásaként elkészítettük a Boldogságtablót, melyre a csoportról készült képeket ragasztottunk fel, amelyek a boldog pillanatokat mutatja meg, és boldogságot hozó állatokat, növényeket., és gyermekek által készített vidám képeket is ragasztottunk.
Összegyűjtöttük a boldogság homokszemeit! A gyermekek igyekeztek minél több homokszemet összegyűjteni, majd büszkén mutatták meg csoporttársaiknak!

Képek