Boldogóraotthon III. „Karanténos” boldogóra a testmozgás jegyében

1_Alíz-otthoni-mozgás-1.jpg

Szerencsére még a “karantén” elején az egyik facebook csoportban találtam egy nagyon jó “Mozgásos ábécé” elnevezésű testnevelő feladatsort, melyet kicsit átalakítva a következőképp juttattam el gyerkőceimhez:
“Szép jó reggelt Mindenkinek!
2020.04.01-jén kezdd a napot egy kis bolondos mozgással!
A felnőttek most a facebookon azzal űzik el unalmukat, hogy különböző kihívásokat tesznek közzé! Pl. “Táncolj legényest!”, “Énekelj egy népdalt!” stb. Én most köztetek szeretnék indítani egy ilyen kihívásos játékot “Mozgásos ábécé” címmel. Ma én leszek aki megadja a szót, és én leszek a kihívó is. A feladatotok: végrehajtani azt a gyakorlatsort, amit a mellékletben találtok. (Az ábécé 44 betűjéhez egy-egy gyakorlat.)
A mai gyakorlatsort az osztályban tanító pedagógusaid nevei adják. Dönthetsz úgy is, hogy az azonos betűkhöz tartozókat nem ismétled meg.
Tehát: erikaévaildi. Az ehhez tartozó mozgás a következő, csak elkezdem, majd te folytasd: (e)magas térdemeléssel helybenfutás 15 sec, (r)ugrálás egy lábon 5-5x, (i)páros karkörzés előre-hátra 5-5x, stb. Így haladj tovább!
Az én kihívottam a holnapi napra, csütörtökre: Ádám!
Ádi, ha végeztél ma az összes feladatoddal, találj ki egy szót! Ha megvan, kérd meg anyukádat, hogy írja meg a szülői messengercsoportba, és azt is ki lesz a te kihívottad! Én pedig reggel közzé teszem azt is. A pénteki kihívott hétfőre hív ki.
Jó tornázást!”
Azóta is folyamatosan egymás szavára mozgunk, már a második körnél tart az osztály. Vannak, akik érzelgősebb szavakat küldenek (osztály, szeretet, ölelés, hiányzol), de azért a vidámság sem marad el, erről is gondoskodnak az olyan szavakat kitalálóink, mint pl. xilofon, számítógép, elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért, lasagne. Az érkező szavak, képek és felvételek alapján úgy látom tetszik nekik ez a kihívásos játék.

Boldogóra: Testmozgás
– A májusi boldogóránk témája a testmozgás.
Most nem lesz nehéz dolgotok, hiszen a mozgásos ábécénk minden nap biztosít egy kis minimális mozgássort számunkra. De biztos vagyok abban, hogy ti ettől sokkal többet mozogtok!
„Minden egészséges mozgás közt, minő a járás, lovaglás, kocsizás, vívás, táncz stb. a legüdvösebben hat a nevetés előidézte mozgás.” (Aszalay József)
Ennek szellemében hallgassátok meg Bagdy Bella dalát és kövessétek a dal mozgásinstrukcióit!
– Feladatok:
Válasszátok ki az öt feladat közül a nektek legjobban tetsző kettőt! Oldjátok is meg! Ezekről készítsetek felvételt vagy fotót a feladatoknak megfelelően! Le is rajzolhatjátok! De legfőképp sokat mozogjatok!
1. Tájoló
Viszonylag nagyobb, puhább, biztonságos eszközök felhasználásával készítsetek először egy könnyű akadálypályát. Egyszerre egy valakinek kell áthaladnia a pályán, méghozzá bekötött szemmel, míg a társa (vagy felnőtt) szavakkal minél pontosabban navigálja őt. Segítő információk lehetnek például a következők: „jobbra, balra, előre, hátra”, vagy az égtájak „észak, dél, kelet, nyugat”. Cseréljetek szerepet! A pályán idővel nehezíthettek, változtathattok.
2. Egészségmanók
Kik azok az Egészségmanók? Vajon mi lehet a dolguk, miben tudnak nekünk, embereknek segíteni? Találjátok ki és egy bármilyen általatok választott eszközzel mutassátok be őket! Lehet ez egy egyszerű fogalmazás, de megteheted mesében vagy dalban elmondva is. Felirattal ellátott rajzot is készíthetsz, de gyurmában is gondolkozhatsz!
3. Papírzene
Sokféle méretű és papírminőségű újságlap segítségével próbáljátok ki, hogyan tudtok hangot csiholni belőlük! Tetszés szerint összetéphetitek, hajtogathatjátok, gyűrhetitek, hogy különböző hangokat, zörejeket adjon. Más-más hangot csalhattok elő például a papír lengetésével, fújásával, valamihez való dörzsölésével, tépésével, különböző felületeken való húzásával. Szerkesszétek össze a hangokat folyamatos „zenévé”. Minél többen „zenéltek”, annál érdekesebb! Adjatok címet is a zeneműveteknek!
4. Kedvenc mozgásformám otthon
Írjátok le a kedvenc otthoni mozgásformátokat! Írjátok le azt is, hogy mi tetszik benne, hogy mi az, amit egyedül, testvérrel vagy szülővel együtt szerettek végezni. Van-e olyan mozgásforma, amit szívesen kipróbálnátok még és miért? Rajzot is készíthettek mellé!
5. Jöhetnek a törülközők!
Tudtátok, hogy sok szállodában és apartmanban a személyzet állatokat formáz meg törülközőkből és azokat a bevetett ágyon hagyják? Bizony, nem kis meglepetésére a vendégeknek. Ti is készítsetek hajtogatással állatokat különböző színű és méretű törülközőkből!
Jó szórakozást, egészséges napokat!

ooo

Képek