Boldog vagyok, hogy vannak barátaim! (2019. november)

75424699_633493390520151_4733233730343141376_n.jpg

Új év, új gyermekek. Az idei nevelési évben 6 kiscsoportos óvodás érkezett hozzánk. Fő feladatomnak tekintettem, hogy a nagyok szeretettel és segítőkész viselkedéssel fogadják a kicsiket. Elsődleges célként tűztem ki, egy jó és harmonikus közösség kialakítását, olyat, ahová a gyermekek örömmel járnak. Továbbá, hogy az otthonról érkező kiscsoportosaink rövid idő alatt beilleszkedjenek és elnyerjék bizalmamat. Ennek elérése érdekében több alkalommal is tartottam Boldogságórákat, melyek segítettek abban, hogy a gyermekek jobban megismerjenek engem és egymást. (közös meditációs gyakorlatok, ölelés, meseolvasás… stb.)

„A társas kapcsolatok ápolása” témakör ebben a hónapban nagy szolgálatot tett. Nagyon szeretem megfigyelni óvodásaim játékát, hogyan kommunikálnak egymással. Egy ilyen megfigyelés alkalmával tapasztaltam, hogy K-nak nehezen ment az alkalmazkodás, a többiek nem szívesen játszottak vele, mert az ő akaratát szerette volna ráerőltetni társaira. Ez az eset odáig fajult, hogy a kislány egyedül töltötte idejét és néha sírdogált, hogy nincsenek barátai. Sokat beszélgettem K-val, neki is változtatnia kell öntörvényű viselkedésén. Egy alkalommal kezembe vettem bábfiguráimat és eljátszottam a „Sün irigy lesz” című mesét. A gyerekek tátott szájjal hallgatták a történetet, értették minden szavát. A bábozás után elbeszélgettünk arról, miért fontosak a barátok, hogyan viselkedjünk velük. Büszkén meséltem általános- és középiskolai, sőt főiskolai barátságaimról, amik azóta is tartanak. Ezután barátság karkötőt és nyakláncot fűztünk szívószálból. Volt, aki több „ékszert” is készített. Volt, aki anyukáját, apukáját vagy testvérét ajándékozta meg, őket tartja a legjobb barátjának. Boldogság volt számomra, hogy K. nyakában is lógott egy gyönyörű nyaklánc. (Én is kaptam két csodás karkötőt! 🙂 )

Öröm számomra, hogy egy-egy konfliktus vagy probléma megoldásában mindig számíthatok a Boldogságórák meséire, zenéire, feladataira.
Köszönöm! 

Képek