Bárányhimlős szülinap – mese

Dia1.jpg

Októberben A Szombathelyi Mocorgó Óvoda 3 “Boldog Csoportja” közösen emlékezett meg az Ölelés napjáról. A játékos megemlékezésen beszéltünk az ölelés által küldött és kapott jóleső érzésről. A közös ölelkezést egy játékos feladatsorozattal készítettük elő, ahol a vidám játékok segítségével azt is sikerült megmutatnunk a gyermekeknek, hogy a különböző csoportokba járó gyermekeknek mennyi azonos külső, és belső tulajdonságaik vannak.
Az Ölelés Napja – forgatókönyv
Játékok:
1. Séta a tornateremben szabadon, majd adott jelre (sípolás, taps vagy óvónői által dal kezdés) köralakítás kézfogással. A három csoport egyenként kiáltja:
 „Mi vagyunk a Csiga Csoport!”
 „Mi vagyunk a Bóbita Csoport!”
 „Mi vagyunk a Gézengúz Csoport!”
 Végül közösen kiáltjuk: „Mi vagyunk a Mocorgó Óvodások!”

2. Játék: Ismeretlen bolygó

3. A játék elején elmeséljük a következő történetet: „Most csukd be a szemedet és képzeld el, hogy egy ismeretlen bolygóra kerültél. Amikor kinyitod a szemedet, meglátod, hogy teljesen ismeretlen lények vesznek körül téged, olyanok, amilyeneket soha nem láttál. Nem tudod, hogyan kell velük kommunikálni, kapcsolatot kialakítani, de azt látod rajtuk, hogy kedvesek és barátságosak, ezért valamilyen módon megpróbálod üdvözölni őket. A te feladatod, hogy hogy kikísérletezd, vajon milyen üdvözléssel lehet őket a legérdekesebben köszönteni.” Amikor befejezted a mesét, kérd meg a játékosokat, hogy nyissák ki a szemüket, csodálják meg egymást, némán, hang nélkül közeledjenek a másikhoz.
Miután szemügyre vették társaikat, mint ismeretlen lényeket, üdvözöljék őket a különböző módokon:
 Mosolygás egymásra
 térdvakarás,
 körbefordulás egyhelyben
 saját fülcimpa megérintése
 fejbiccentés
 egymás könyökének megérintése
 kézfogás
 átölelés.

4. Csoportalkotás:
A játékosok feladata, hogy az óvónő által adott szempontok alapján a lehető leggyorsabban csoportokat alkossanak kézfogással. Instrukciók, amelyek alapján a csoportalakítás megtörténik:
 Fiúk,
 Lányok,
 Keresztnevek,
 Kedvenc étel
 Haj hosszúsága,
 Felsőruházat színe,
 Szoknyát viselő lányok
 Nadrág színe

5. Ölelés fontossága, az érzelmek kifejezni tudásának fontossága, az érzés, amit az ölelés kivált

6. Barátok megölelik egymást

7. Csoporttársak megölelik egymást

8. Mindannyian megöleljük egymást és közösen kiáltjuk. „Mi vagyunk a Mocorgó Óvodások!”

Az optimizmus gyakorlásához a Boldog-programban részt vevő óvónénik közösen írták. Ezt követően a közöse írt mesét a pedagógusok a saját csoportjukban elmesélték. Mese után tematikus beszélgetést kezdeményeztek az optimista szemléletmódról és annak jelentőségéről.

Bárányhimlős szülinap
Bárányhimlős szülinap

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Medve család. Az Apa, anya és a két medvebocs, Bori és Barni. A medvebocsok a közeli erdei óvodába jártak, ahol Őzanyó, az óvónéni szeretettel gondoskodott a gyermekekről. Borit és Barnit a legjobb barátjuk Nyúl Benő meghívta a szombaton tartandó születésnapi zsúrjára. Izgatottan készülődtek a nagy napra. Az egész hét lázas készülődéssel telt. Édesanyjuk segítségével mézes répatortát sütöttek Benőnek, Édesapjukkal pedig tilinkót faragtak az ünnepeltnek ajándékba. Már az ünnepi ruhájukat is előkészítették, amikor édesanyjuk észrevette, hogy Barni pocakján piros pöttyök jelentek meg.
-Barnikám, lehet, hogy Te bárányhimlős vagy? – kérdezte aggódó arccal.
-Mit jelent az Anya? – riadt meg a kisbocs. Bárányok vannak a pocakomon? Az nagy baj? Milyen betegség az? – sorolta izgatott kérdéseit.
-Nem, nem olyan nagy baj az, minden medvebocsnál előfordulhat – nyugtatta édesanyja. Most gyorsan elmegyünk Bagoly doktorhoz, hogy megvizsgáljon.
– Szervusz Barnikám! Köszöntötte a doktor kedvesen a kis bocsot.
– Jó napot kívánok Bagoly doktor bácsi! Tessék, mondani elmehetek a születésnapi buliba?
– Lassan a testtel kis barátom, először meg kell, hogy vizsgáljalak – hangzott a felelősségteljes válasz. Ezután alaposan megvizsgálta a doktor bácsi a kis bocsot, belekukkantott még a torkába is és jó alaposan megnézte a pöttyöket is a pocakján.
– Ez bizony bárányhimlő, – mondta a doktor bácsi, majd kisvártatva hozzátette azt is, hogy ezzel a betegséggel otthon kell maradni a jó meleg szobában.
– Brü-hü-hü – sírta el magát Barnika. És akkor én hogyan megyek el Nyúl Benő születésnapi zsúrjára? – kérdezte szomorúan azt, ami számára a legfontosabb volt. A doktor házától hazáig sírdogálva bandukolt és lógatta az orrát. Otthon is bánatosan nézte testvére készülődését. Fájt a szíve a kis bocsnak. Alig, hogy Bori elment az ajándékokkal, megjelent Mackó Apu egy titokzatos táskával, amiből elővett egy még titokzatosabb dobozt. Kinyitotta és megnyomott rajta egy gombot.
– Mi az? kíváncsiskodott Barni.
– Ez a te meglepetésed, aminek a segítségével ide tudom varázsolni neked a születésnapi mulatságot és a barátaidat! – nézett rá szeretettel édesapja.
– Nini, ott van Nyúl Benő a születésnapi tortájával és ott vannak a pajtásaim is – kiáltott fel örömében Barni!
– Képzeld el kis-bocsom, hogy ennek a varázsdoboznak a segítségével, amit számítógépnek hívnak nemcsak te látod a barátaidat, hanem ők is látnak téged. Beszélgetni is tudtok, sőt integethettek is egymásnak – magyarázta Medve Papa.
Barninak mindjárt jobb kedve lett és boldogan üdvözölték egymást barátaival a Skypon. Közösen énekelték el a szülinapi dalt, sőt Barni azt is láthatta milyen örömmel bontja ki Benő az általa készített tilinkót.
Este, amikor Bori hazatért a Barninak küldött születésnapi tortaszelettel, örömmel és jó ízűen fogyasztotta el azt.
Látod, kis-bocsom, minden rosszból lehet valami jót is kihozni, csak meg kell találni a módját és a megoldást.

Képek