Az optimizmus gyakorlása

314192095_1181286792813780_5786252947195679638_n.jpg

Az 5. osztállyal ráhangolódásként meghallgattuk Bagdi Bella Világomban minden rendben van dalát. Ezt követően a téma bevezetéseként egy képet elemeztünk olyan szempontból, hogy mit tudnak leolvasni az arckifejezésről, testtartásról; a taglejtések, gesztikuláció mit közöl velünk.
Ezután tisztáztuk, pontosítottuk az optimista, pesszimista szavak jelentését, a pozitív illetve negatív életszemlélet emberre, világra gyakorolt hatását. Ebben segítségünkre voltak a gyerekek között szétosztott idézetek is. Csoportban beszélgettek a gondolataikról, majd ismertették véleményüket az osztállyal is.

Idézetek:
Náray Tamás: „Míg a rossz gondolatok elveszik az erődet, a jók megsokszorozzák.”
Jókai Anna: „A sok rossz között az icipici jót megkeresni… s arra koncentrálni… az egyetlen gyógyszer.”
Jenny Downham: „A pozitív gondolkodás megerősíti az immunrendszert.”

Ügyesen megfogalmazták a tanulók, hogy nagyon fontos a világ által nyújtott sok lehetőség, valamint tanácsos mindenben megtalálni a jót. A lakatlan sziget című történetet elolvastuk közösen, megfogalmaztuk a történet tanulságát.
Ezután kódfejtés következett. Svéd bölcsességeket rejtett a táblázat, ezt kellett megfejteni. Értelmeztük a bölcsességek üzenetét. Nagyon jó példákkal álltak elő a saját életükből a beszélgetés keretében.
Megtekintettünk egy nagyon tanulságos kisfilmet a pozitivizmus fontosságáról.
Optimista mondatbefejezésekkel zártuk az órát: „Amire a legbüszkébb lehetek, az …”.
Élvezetes, valóban boldog óra volt.

Képek