Az 5.c Manóműhely lakóinak küzdelmei

87882394_2376254025809469_6357161607990083584_n.jpg

A februári hónap témájának feldolgozása több órán keresztül történt, izgalmas beszélgetéseken, szituációs játékokon és egy igazán érdekes előadáson keresztül. A téma bevezetése a “küzdelem” szó értelmezésével történt különböző idézetek segítségével. A tanulók a saját életükből is tudtak példát mondani, hogy az ő korosztályuknak megfelelő gyerekeknek milyen küzdelmei lehetnek. Ezt követte a megküzdési stratégiák átbeszélése, különböző szituációs játékokon keresztül, és megvitattuk, hogy mikor melyiket érdemes használni és miért?
Kíváncsi voltam arra, hogy a tanulóknak külön-külön milyen küzdelmeik vannak, amik esetleg nehéz súlyként nyomják a vállukat. A feladatuk az volt, hogy egy papírból kivágott súlyzóra rajzolják, írják le az aktuális nehézségeiket. Számomra döbbenetes dolgok születtek, szeretnék felsorolni egy párat: van, aki szülei válásával birkózik, apa új barátnőjének elfogadásával, barátságok megtartásával, félelemmel, sporttal, édesanya telefonfüggőségével és nem utolsó sorban tanulási és magatartási nehézségekkel. A gyerekek nem zárkóztak el attól, hogy közösen beszéljük meg az esetleges megoldásokat. Sok problémát átbeszéltünk de egészen biztosan ezekre a fontos küzdelmekre fogok még időt szakítani.
A téma feldolgozása során meghívtunk egy igazán különleges személyt, Németh Ivánt, aki előadást tartott életének fontosabb történéseiről, küzdelmeiről. Az előadó egy kőbányai világbajnoki aranyérmes a kötöttfogású birkózok 96 kilogrammos mezőnyében. A tanulók kérdésekkel készültek a vendég fogadására:
Hány éves korától sportol?
Volt-e komolyabb sérülése?
Ki ellen volt a legnehezebb küzdelme?
Egy vesztett meccs után hogyan próbál újra talpra állni?
Meséljen a sport küzdelmeiről és hogyan próbálja őket megoldani?
Németh Iván barátságosan és türelmesen válaszolta meg az érdeklődő gyerekek záporozó kérdéseit. A tanulók pedig érdeklődve hallgatták az izgalmas előadást a testvérosztályunk kis elsőseivel együtt.
Számomra és bátran kijelenthetem, hogy a diákok számára is hasznos és tanulságos volt minden perc, amit a téma feldolgozásával töltöttünk.

“A problémák az élet becsomagolt ajándékai- az ajándék a fejlődésben rejlik, amelyen átmegyünk, ha “kicsomagoljuk” a problémát.” ( Kurt Tepperwein )

Képek