* Átváltozva *

Dia2.jpg

A szeptemberi téma – a hála – a nagycsoportos óvodások számára jól feldolgozható, kedvelt téma.
A gyerekek kedvelt meséje Aranytulipán, ezért ezt a mesét választottam, arra, hogy a hála, a „jó tett helyébe jót várj” gondolatnak a melyére nézzünk.
Bevezetésül „átváltozós” játékot játszottunk. A mesében szereplő segítőket utánoztuk: mozgásukat, hangjukat. „Csoportképet” is csináltunk, néhány felvételben:
1: a csoportot két részre bontottam. Egyik csoportban pl: a halacskák, másik csoportban a királyfik voltak.
2: A pocsolyában rekedt halacskák és a királyfik átérezhették a helyzetüket. (Bajban vagyok; Ő bajban van;)
3: Segítségnyújtás.
Beszélgettünk a keletkezett érzésekről: Hogy érezted magad? Mi volt kellemetlen? Hogyan tudtál kiszabadulni a szorongatott helyzetből? Mit éreztél, amikor megláttad a halacskákat a tócsában? Mit gondoltál? Mindkét csoportnak: Milyen érzés volt, amikor a veszély megszűnt?
Hosszas beszélgetés alakult ki arról, hogy kinek volt már hasonló tapasztalta saját életében; Röviden: ki segített másokon, vagy kapott-e segítséget.
Úgy tűnt, hogy ez a kérdés tartósan foglalkoztatta a gyerekeket, mert több napon át felmerültek kérdések, és a napi történésekben is megjelentek: Hogyan segítsünk annak, aki nem érti, amit mondunk (nem hall jól vagy más nyelven beszél); fáj a dereka (lába, keze stb.);
Öröm volt nézni, ahogy játékidőben egymásra figyelve, szemkontaktussal, mozdulatokkal igyekeztek kommunikálni idegen ajkú társaikkal, ahogy a kérem – köszönöm formula már természetessé válik egymás között is.
Az udvari játékban több napig tartott ez a játék, olykor kisebb módosításokkal játszották: A karikák segítségével alkottuk meg a hálavonatot. Aki csatlakozni szeretett volna, mondott egy dolgot, amiért azon a napon hálás.

Képek