A valóra vált álmok tablója

20191002_163057.jpg

A téma címe: Valóra vált álmok tablója
2. Óravázlat – Boldogságóra, Optimizmus 1.
2019. október 03.

Csoport: A tanulásban akadályozott csoport 8 tagú. A csoport tagjai 2., 3., 4. és 5. osztályosok. Közülük 3-an autisták.
Feladat: 1. Valóra vált álmok tablója. Készítsen a csoportod egy nagy közös tablót, melyen mindenkinek a lehető legjobb jövőbeli élete, lehető legjobb jövőbeli énje látható! Ha minden a legjobban alakul, és ki-ki mindent megtesz, ami tőle telik, kinek milyen álma valósulhat meg a jövőben? Kiből mi lesz 20-30 év múlva? Mit ér el? Hogy él?
Cél: a) minél jobban megismertetni a boldogság fogalmát a tanulók értelmi szintjéhez képest; b) és tudatosítani ebben az optimizmus szerepét.
Fejlesztési terület: a szubjektív benső örömérzet proszociális megteremtése, növelése, fenntartása.
Módszer: frontális irányítású kooperatív tevékenység.
Eszközök: papírlap és toll vagy laptop
Helyszín és időtartam: elsőként a csoportszoba majd a tanulószoba, 45 perc.

1. ÓRAKEZDÉS (5 perc): A csoport hangulatához igazodva igazodva zenehallgatás, szabad mozgás a zenére – ugrabugrálhatnak, táncolhatnak, utánozhatják az állatok mozgását. (Csoportszoba.)

2. A TÉMA BEVEZETÉSE (5 perc): Az optimizmus lényege valamiféle derűlátás, vagyis az, hogy a rossz élethelyzetekben, a rosszban is keressük a jót, s találunk is valami jót. Akik optimisták, azok boldogabbak.

3. A TÉMA FELDOLGOZÁSA „A” (25 perc): Most készítünk egy közös tablót. Mindenki lerajzolja egy-egy kis lapra, hogy milyennek képzeli magát 20-30 évvel később; vagyis azt, hogy szerintetek milyenek lesztek majd 30-40 éves korotokban. Milyen szempont alapján képzelhetitek el magatokat? Tekintettel a várható vagy vágyott termetre, ruhára, foglalkozásra, családi állapotra stb.

4. A TÉMA FELDOLGOZÁSA „B” (5 perc): Megbeszéljük, hogy ki mit és miért rajzolt, s a rajzokat ráragasztjuk a kartonra.

5. AZ ÓRA LEZÁRÁSA, meditáció (5 perc): Kényelmesen ülök. Lehunyom a szemem. Figyelem a légzésemet, és engedem, hogy megérkezzen a figyelmem a belső világomba. Szép lassan mély levegőt veszek, aztán lassan kieresztem az orromon. Arra gondolok, hogy hálás vagyok a barátaimért, akikkel segítünk egymásnak. S lassan kinyitom a szemem.

Baranyai Mihály

Képek