A szőlőfürt hálája

must-szurese.jpg

Hála nap az 2. b osztályban
Szeptember 21. a hála világnapja.
Nem csak mi emberek lehetünk hálásak egymásnak, a természetnek, hanem a növények is meghálálják a gondolkodást. A szőlő kinek lehet hálás? Ezen a gondolatszálon indultunk útnak, s közben feldolgoztuk a szüret témakörét.
A gyerekek ismeretei bővültek: új szavakat tanultak (csősz, murci), szőlőfürtöket rendezték növekvő sorrendbe, gondolkodtató matematikai feladatokon keresztül számoltak, megismerték a szüretnek milyen “lépései” vannak, mi lesz a szőlőből, megmérték és kóstolták az elkészült mustot, csoportban és egyedül is dolgoztak. Eljátszották a szőlő dézsmálását a „Lipem, lopom a szőlőt..” népi játékot, kézműveskedtek, szőlőfürtöt formáztak galacsinokból. A nap végén hálakört tartottunk. Te vagy a szőlőfürt. Kinek vagy hálás? A napfénynek, az esőnek, sorolták az emberi gondoskodás módját is.
Légy önmagad! Most kinek vagy hálás? Nagyon fontos és okos dolgokat fogalmaztak meg. Hálásak voltak a családjukért, a szeretetükért amit minden nap kapnak, a bátorításért, a nagymamák segítségéért, a barátokért akik körül veszik őket, apukáknak és anyukáknak, hogy megszülethettek…
„A szőlő isteni növény. A szőlőnek lelke van, szíve van! Ha az emberek is olyan háládatosak volnának, mint a szőlő!” (kertészeti szakkönyvből)

Képek