* A pörkölt tökmag ereje *

Dia14.jpg

2021. január
Az új esztendő első heteiben sokat beszélgettünk a gyerekekkel a téli hidegről, arról, hogyan lehet védekezni ellene… és így került elő Varga Katalin: Téli lakoma című meséje.
Több napon át foglalkoztunk a mesével, minden alkalommal különböző irányból megközelítve. Megbeszéltük, milyen állatok szerepelnek a mesében, ők hogyan élnek télen; gyurmáztunk, festettünk. Legközelebb arról volt szó, állatok-emberek hogyan védekeznek a hideg ellen; festett pulóvereket, sapkát, sálat terveztünk.
Közösen tököt sütöttünk, tökmagot pirítottunk, végül pedig együtt énekeltük el Micimackót, akinek “semmi dolga nem akadt”, és legjobb barátja Malacka. 🙂
A mese újbóli meghallgatása után jó kis beszélgetés alakult ki. Arról folyt a diskurzus, hogy vajon mi volt a célja a süninek? Miért dolgozott, miért pörkölte meg a tökmagot, miért hívta meg az állatokat? Miért volt jókedve mindenkinek? Hogyan van ez nálunk (a csoportban – és otthon)? Segítünk-e egymásnak önzetlenül?
Rövid foglalkozások voltak ezek, hiszen kiscsoportosokkal (3-4 évesekkel) beszélgettem. A 10-15 perces beszélgetések alatt újra és újra kiderül, hogy mennyire pontosan érzik az emberi kapcsolatokat, motivációkat akkor is, ha megfogalmazásuk még nem tökéletes.

Képek