A mozgás jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt!

284096974_515539630364690_3244079777148941580_n.jpg

Az ősszel betanult esernyős táncunk nagyon közkedveltté vált, Hőgyész község majálisi műsorára felkértek bennünket, hogy adjuk elő a lányokkal. Ez indította a hónap mozgásos programját.
Az I. Tolnai Zöldút Teljesítménytúrára május 7-én került sor – ennek a szervezését Törő Edit és Teffnerné Schweitzer Magdolna kolléganőim kezdték szervezni – áprilisban a gyermekeket regisztrálták a 10 km-es túrára. A tervezettnél kevesebb, összesen 5 gyermekkel indultunk útnak. Az idő kedvező volt, csupán az utolsó 15 percet kellett csendes esőben gyalogolni. A természet szépségének csodálása mellett kitartásra, együttműködésre nevelte a résztvevőket.
Május 12-én a PTE-KPVK Képzés és Gyakorlat konferenciájára voltunk hivatalosak, ahol a Bokréta Székely Tánccsoportot képviselve egyik versenytáncos gyermekünk bukovinai székely páros táncot mutatott be.
A hónap foglalkozása mind a három kiskorú csoportunkkal sikeresen lezajlott a gyermekotthonban tartózkodó, adott csoportban nevelkedő gyermekek és az aktuálisan beosztott dolgozók vettek részt rajta. Mind a három csoportban a foglalkozás felépítése hasonló volt.
Egyszerű légzőgyakorlattal kezdtünk, majd beszéltünk a testmozgás fontosságáról. Ezt követően kitöltötték az életmód típusát feltáró kérdőívet. A gyermekek és a felnőttek egyaránt nagyon lelkesen töltötték ki, izgatottan számolták pontjaikat, majd kíváncsian várták a pontszámuk jelentését. Összességében elmondható, hogy a testmozgás mennyiségével nincsenek problémák, viszont az édesség mennyiségét és a szénsavas italokat néhányan túlzásba viszik, továbbá az alvás eltolódása is több gyermeknek gondot okoz.
Ezt követően különböző testi állapotokat feltáró műszerek képeit mutattam, ezeket kellett csapatban beazonosítsák, valamint megmondják, hogy mire valók. Minden csoportban széleskörű a korosztályi lefedettség, így a legtöbb képet valaki biztosan ismerte, nemcsak képről, hanem személyes élményeken keresztül. Ez a feladat nagyon lelkesítette őket.
A foglalkozások végén meghallgattuk a hónap dalát is.
Köszönjük a lehetőséget, a téma áthatotta a hónap pedagógiai-pszichológiai munkáját.

Képek