A mi hálakertünk

A mi hálakertünk

Mivel szeptemberben foglalkozunk a hálával, így beleszőttem az autómentes naphoz kapcsolódó témát is. A hála az egész hónapban jelen levő fontos beszélgetőtéma a gyerekekkel.
A téma bevezetése: A Szép nap c. dal hallgatásával kezdődik. A gyerekek ismerik, szeretik, felfigyelnek rá, szívesen hallgatják.
Kezdő relaxáció: Lemegy a nap lankad kar, a test pihenni akar. Ezt 4-5-ször elmondjuk és, amikor az utolsót mondjuk le is ülünk a szőnyegre.
Téma bevezetése: Megbeszéljük, hogy most boldogságórán vagyunk. Számotokra mit jelent a boldogság? Megbeszéljük, hogy most a boldogságfokozó hálával foglalkozunk. Én elmondom, hogy pl.: azért vagyok hálás, hogy ebben az óvodában dolgozhatok, vagy hogy a gyerekem van nekem. Ti miért vagytok hálásak?
A gyerekek gondolatai: „Örömöt szerez nekem, ha segít.”
„Hálás vagyok neki, mert szeretem.”
„Örömöt szerez nekem, mert mindig segít pakolni.”
„ Hálás vagyok, mert a barátom vagy.”
„Örömet szerez nekem, mert játszik velem.”
„Hálás vagyok neki, mert mindig szokott velem legózni.”
„Hálás vagyok, mert jöttem oviba.”
„Örülök, hogy csinálhattam biciklit.”
„Örömet okoz nekem, hogy itt vagyok az oviban.”
„Boldog vagyok, hogy megcsináltam a biciklit.”
Témafeldolgozás mesével: Nasu mackó szerencséje c. mese
A mesét bábok segítségével adtam elő. A mese után beszélgetünk az érzésekről, mit érzett a mackó , miért volt hálás, a mese elején és végén milyen volt a hangulata.
A környezettudatosság jegyében átvezetem a meséből a kézműveskedésbe a tevékenységet. Hogyan tudunk a közlekedésben hozzájárulni ahhoz, hogy az erdőben élő állatok és növények védve legyenek a káros szennyeződésektől?
Rajzolás, mintázás, kézimunka:
-hálavirág színezése színesceruzával, filctollal, majd vágás
-térbeli bicikli (lásd a képeken) készítése papirból színezéssel, vágással, ragasztással
Majd ezek elhelyezése a hálakertben egy-egy szép gondolat kíséretében.
Közben hallgatjuk a Szép nap c.dalt.
Megjegyzés: A gyerekek a további napokon bővítették a hálakertet gyurmából formázott állatkákkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Nagyon élvezték a boldogságóra minden pillanatát. 4,5,6 évesek vettek részt a boldogságórán. Nekem, mint pedagógusnak is nagyon élményszerű volt a foglalkozás, mert ezek a gyerekek értik, élvezik amit csinálnak, így odafigyeléssel, aktívan, érdeklődéssel, motiváltan vettek részt. Ez volt az első boldogságórám amióta Boldog óvoda lettünk. Nagy élmény volt, és remélem csak jobb és jobb lesz.

Képek