A Megbocsátás szigetén jártunk

1-7.jpg

Ezen a héten az e havi Boldogság óra témája, a megbocsátás volt a középpontban. Ezt a szivárvány megjelenéséhez hasonlítottuk. Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy amikor sötét felhők gyülekeznek és elkezd dörögni és villámlani, az hasonlít arra, amikor összeveszünk valakivel, megbántunk valakit, vagy megbántódunk. Amikor azonban megszületik a fejünkben a gondolat, hogy bocsánatot kell kérnünk, olyan, mint mikor a vihar után kisüt a nap. A szivárvány pedig az igazi jutalom, mert képesek voltunk erre.
A hangolódást hétfőn azzal kezdtük, hogy beszélgettünk az időjárási viszonyok váltakozásáról, ennek növényekre gyakorolt hatásáról és megbeszéltük, melyek a szivárvány színei s milyen sorrendben követik egymást. Ehhez kapcsolódóan szivárvány füzéreket ragasztottunk, melyekből dekorációt készítettünk a csoportba. A megmaradt füzérekből pedig egy hidat alkottunk meg csütörtökre bóják és tornabotok felhasználásával. Ez volt a „Szivárvány-híd”, amely elvezetett minket a „Megbocsátás szigetére” (szivárványkendő).
A gyerekeket Bagdi Bella ’Repülj’ velem c. dalával invitáltam a tevékenységbe, majd elhívtam őket a Megbocsátás szigetére. A hídról leérve egy kartonból kivágott vízcseppet adtam a kezükbe, melyen egy társuk jele volt. Megkértem őket, hogy vigyázzanak rá és őrizzék meg a titkot. Ezt követően helyet foglaltunk a szigeten, egy szivárványkendőn, ahol meghallgattuk Bezzeg Andrea Tündéri bocsánat c. történetét, majd relaxációs gyakorlat következett a „Ho’oponopono” c. dalra, mely közben megkértem a gyerekeket, hogy emlékezzenek vissza arra, mikor megbántottak valakit, mit tettek akkor. Ezt követően azt kértem tőlük, hogy a négy varázsszó egyikét (sajnálom, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek) mondják el annak a társuknak, akinek a jelét húzták és adják át neki a cseppet, amelyből ugróiskolát készítettünk a tevékenység lezárásaként és a munkafüzetben található ’Megbocsátás erdeje’ c. feladatlapot is elérhetővé tettem számukra. Mindeközben a ’Ha boldog vagy mutasd meg mindenkinek’ c. dal szólt. Később a szivárványkendővel is játszottunk egy jót, így igazán komplex tevékenység volt.

Képek