A megbocsátás gyógyító ereje

Megbocsátás-virágai.jpg

A megbocsátás gyakorlása
A „Rendkívüli szünetről” visszatérve , újult erővel láttunk hozzá áprilisi témánkhoz, a megbocsátás gyakorlásához. Az idő rövidsége ellenére igyekeztünk minél több feladatot megvalósítani. A helyi körülményeket figyelembe véve törekedtem a téma minél alaposabb feldolgozására.
Első alkalommal relaxációs gyakorlatokkal , majd beszélgetéssel vezettem be a témát. A Boldogságóra kézikönyvben található, témához kapcsolódó interaktív játék nagyon elnyerte tetszésemet és a gyerekekét is. A Föld napja alkalmából is felhasználható. A sokadik mesélés után dramatizáltuk a kis történetet. A gyerekek meglátva a királyi koronát, palástot, és egyéb kellékeket, erős motivációt éreztek. A szerepek folyamatosan cserélődtek, amiért folyamatos dicsérettel jutalmaztam őket. A„Ho’oponopono”- hibát kijavítani!-jelentését alaposan átbeszéltük. Többen elmondták otthoni bocsánatkérési szokásaikat, de sajnos voltak, akik soha nem gyakorolták ezt a „rítust” otthon. A Földönfutó játék is jó alkalmat adott a bocsánatkérő gondolatok gyakorlására. A fotón látható jelenet valós, igazi bocsánatkérésre és megbocsátásra adott lehetőséget. /veszekedés után/
Elkészítettük a” bocsánat virágait”, amit gyermeki magasságba, jól látható helyre tettünk, hogy bárki hozzá férjen szükség esetén. A szívszövés nagy izgalommal történt, örültek a feladatnak. /Segítenem kellett a szálak felszedését./ Közben a hónap dalát hallgatva is gyakorolták a „bocsánat” szavait. Megtanulták, hogy a szívükben bocsátanak meg.
A munkafüzetben is dolgoztunk. Sokat színeztek, feladatokat oldottak meg.
Egy másik alkalommal Prücsök és a kiskutya történetével ismerkedtünk. Különbözően nyilvánítottak véleményt. A többség megbocsátana. A szituációs játékban a kiskutya szerep volt szimpatikusabb számukra.
Csoportom munkájával nagyon elégedett vagyok. A gyermekek érzelmei szépen fejlődnek, pozitív életszemléletük alakulóban van. Aktívan vesznek részt a feladatokban és a feltett kérdéseimre is ügyesen válaszolnak. A megbocsátás gyakorlásával gazdagabbak lettünk.

Képek