A megbocsátás gyakorlata

megbocsátás-1.jpg

Boldogságóra foglalkozás

Foglalkozás helye: Kertvárosi Óvoda Siklósi úti Tagóvodája, Pécs, Siklósi út 18/A Zsebibaba csoport
Foglakozás ideje: 2018. április 11.
Foglalkozást vezeti: Kis Györgyné óvodapedagógus
Foglalkozás témája: A megbocsátás gyakorlása

1. Kezdő relaxáció: „A haragom kifújom, mint a cica nyújtózom”
Álljatok körben, karok mélytartásban. A mondóka szövegét követi a mozgásunk: a cica nyújtózásánál mélyen beszívjuk a levegőt és karokat magastartásba emelve nyújtózunk, a harag kifújásánál, pedig a karok leengedése közben kifújjuk a levegőt. Lassan csináljátok, fújjátok ki minden haragotokat, majd lélegezzétek be a friss, tiszta levegőt. Halljam hogy távozik belőletek a harag… (2-3 perc)

2. Kezdő éneklés: „Ho’oponopono…” (5 perc)
Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=kfTK60VE3sI

3. Téma bevezetése: „Ha valakit megbántottál….” (Könyv 173.old.)
Emlékeztek, hogy ma mi történ Ferike és Lili között? Ferike megbántotta Lilit, mert csúnyát mondott róla, kinevette. Amikor észrevette, hogy Lilinek ez mennyire rosszul esik, bocsánatot kért tőle, és újra barátok lettek. Ez a mondóka pont ilyen esetekről szól. Mit éreztek, amikor valaki bántó, undok dolgot mond rólatok, vagy esetleg nem akar veletek játszani? (Szomorúak, mérgesek vagyunk, sírunk) És milyen érzés, ha megbántod a pajtásodat, és ő megbocsát neked? (Nagyon jó) (5-8 perc)

4. Feldolgozás mesével: Hoztam egy mesét nektek, hallgassátok meg, a címe: Tündéri bocsánat (Könyv 175. o.) (5-8 perc) Amikor a vége felé a mese elött megismert „Tündérbocsánat” vers következik, kérem a gyerekeket, mondják velem együtt. A mesélés végén beszélgetünk arról, kit bántottak meg, megbocsátott-e neki, milyen érzés a megbocsátás? Beszélünk arról, hogy akár véletlenül is megbánthatunk valakit, és mért nem jó sokáig haragot tartani. (5-10 perc)
Színezzük ki a megbocsátás ajándékát, és utána fejezzük be a 2 emberke arcát, egészítsük ki a rajzot. (Mf. 60.old.)
– hogy érzed magad, amikor megbocsátanak neked
– hogy érzed magad, amikor te megbocsátasz valakinek ( kb. 5-8 perc)

5. Játsszunk egy játékot, ahol a tündéri bocsánat szavai lesznek a varázs szavak. Ez pedig a Zombis játék. Alakítsatok kört, a kör közepére áll a zombi, akinek az a feladata, hogy minél több kisgyereket fogjon meg. Csak akkor nem foghat meg a zombi, és nem esel ki, ha valamelyik varázs szót kimondod, mielőtt hozzád érne! Melyik is az a 4 varázs szó, ami megmenthet? Sajnálom, kérlek, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek! Ne felejtsétek el! (kb.5-10 perc)

6. Foglalkozás lezárása: Színezzük ki a megbocsátás varázs szavait ábrázoló képeket, majd a megbocsátás jelét (Mf. 62.old)

(kb. 5 perc) Közben halkan szól a Ho’ oponopono..

7. Téma továbbadása:

– család: A kiszínezett varázs szavas képek otthoni használata
– óvoda: békepecsét adása másik csoportba járó gyerekek kezére

A megbocsátás gyakorlása boldogságóra reflexiója

Gyermekeink nagyon nyitottan, örömmel várnak minden boldogságórát. A mai napon pont történ egy olyan esemény, amire utalva a kezdő relaxáció után el tudtam a foglalkozást kezdeni. A jó hangulatú foglalkozáson egyértelműen látszott, hogy a gyerekek mennyire jól látják, érzik a megbocsátás fontosságát. Azt tapasztalom, hogy ebben az életkorban ez még egészen természetes számukra, gyorsan elfelejtik a sérelmeiket. Valamikor később tanulják majd meg (reméljük mégsem!) dédelgetni vélt vagy valós sérelmeiket, amennyiben erre inspiráló környezetbe kerülnek. De az is világossá vált a foglalkozás során, hogy azt már nehezebben veszik észre, ha nem szándékosan bántanak meg valakit. Azonban a csoportunkba járó legtöbb gyereknek nem esik nehezére bocsánatot kérni. A csoportunkban amúgy is jó kapcsolat alakult ki a gyerekek, de még a szülők között is. Szeretik egymást, érdeklődőek, nyitottak egymás érzései, gondolatai iránt.
Nagyon szeretik Bagdi Bella dalait, imádnak rá táncolni, különböző mozgásformákat kitalálni.
Mióta boldogságórákat tartok a csoportomban, sokkal bátrabban, szabadabban fejezik ki érzelmeiket, gondolataikat. A foglalkozások során szerzett élményeiket megosztják szüleikkel.

Képek