A megbocsátás gyakorlása

20210503_125942.jpg

Az április havi boldogságóra program témája a megbocsátás gyakorlása. Egy újabb érdekes és elgondolkodtató téma, amit érdemes nem is egyszer körbejárni. Azért is, mert mi emberek, ahogyan zajlik az életünk, abban gyakran megfeledkezünk arról, hogy megbocsátani igenis nagyon szükséges.
A tanórát úgy kezdtük, hogy megbeszéltük a megbocsátás fogalmát. Mit is tudunk egyáltalán megbocsátani? Igen, valami rossz tettet, amit velünk szemben követtek el. Ekkor előjöttek régi sérelmek testvérektől, barátoktól. Aminek nagyon örültem, hogy előjött olyan is, amikor másnak kellett megbocsátani a gyermekek által elkövetett rossz tetteket.
Egészen érdekes és tanulságos módon közelítették meg a gyermekek ezt a problémát.
Tisztáztuk, hogy nagyon fontos megbocsátani valakinek valamit. Nem jó, ha az ember sokáig hordozza szívében a sérelmeit. Nem kell elfelejteni azt a rossz cselekedetet, amit velünk szemben követtek el, de fontos, hogy tegyük félre és emiatt ne legyenek már rossz érzéseink. Ugyanis ezekkel a rossz érzésekkel megkeserítjük a mindennapjainkat, akadályozzuk boldogságunkat.
Hogy meg tudunk-e valakinek megbocsátani, az azon is múlik, hogy esetleg a másik bocsánatot kér-e. Megbeszéltük a varázsszavakat, melyek elhangzása után, biztosabb a megbocsátás.
Ezután kiosztottam egy pillangós színezőt, jelképezve, ha megbocsátunk, akkor a rossz érzéseink, úgy repülhetnek el, mint egy pillangó. A pillangó szárnyaiba beírtuk a varázsszavakat. Majd kiszíneztük.

„A megbocsátás nem azt jelenti, hogy szeretned kell azt, aki ártott neked, hanem azt, hogy szereted magadat eléggé ahhoz, hogy nem cipelsz fölösleges terheket.”(Kocsis Gábor)

Képek