*A hálás királyfi*

IMG_20190911_112559_BURST001_COVER.jpg

Szeptemberben az egyik mesénk a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack volt. Úgy gondoltam, hogy ez a mese nagyon alkalmas arra, hogy beszélgessünk azokról az érzelmekről, amiket fel lehet fedezni a történetben. Remekül ki is alakult az a nyugodt, csendes légkör, amiben ezt az érzékeny témát körbe lehetett járni.
Bár elsődlegesen a hála köré szerettem volna fonni a beszélgetés fonalát, érdekes módon más érzelmek is szóba kerültek. Különös módon, a királyról (az apáról) beszélgettünk sokat… Arról, hogy miért is ígérte oda a disznónak a legkisebb lányt… arról, hogy az adott szavunkat mindig meg kell-e tartani – és akár megtartjuk adott szavunkat, akár nem, mindenképpen következménye lesz. Természetesen felszínre jöttek olyan emlékek, amelyek megerősítették azt, hogy jobb megtartani az adott szót. Tulajdonképpen a bizalom megerősödésének és a megrendülésének a folyamatát sikerült itt boncolgatni.
Egy kis váltással azonban az elvarázsolt királyfi helyzetével kezdtünk el foglalkozni. Arra voltam kíváncsi, hogy megérzik-e a gyerekek azt, hogy a királyfi mennyire nehéz helyzetből menekül meg… érezni tudják-e azt a fajta hálát, amit a királyfi érezhetett akkor, amikor végre valaki feloldja a rá nehezedő átkot.
Váratlanul érte a gyerekeket ez a felvetés – eltartott egy darabig, amíg bele tudtak helyezkedni, de végül sikerült. Innen már könnyedén vonták le a következtetéseket azzal kapcsolatban, hogy a disznó képében lévő királyfi miért gondoskodott olyan szeretettel, odaadóan a királylányról, amíg az átváltozás meg nem történt.
Arról, hogy ki hogyan szokta (szokta-e) kifejezni azt, ha valaminek nagyon örül, ha hálás, már egy nagyon oldott, vidám beszélgetés kerekedett.
A foglalkozás végén a „Királyfi, királylány és a sárkány” játékot játszottuk.
*
Ezelőtt a beszélgetés előtt néhány nappal már fogalkoztunk a mesével: Bábokat készítettünk, eljátszottuk a történetet, rövid szituációs játékokat játszottunk, és néhány drámajáték is megalapozta azt, hogy ilyen szép beszélgetés kerekedett a hét végére.

Képek