A hálánk jeléül (Ózdi-Sajóvárkonyi-Táblai Összevont Óvoda Virág Úti Tagóvoda)

20190913_103222.jpg

A nagy csoportos óvodásaim nagyon érdeklődőek voltak a hála témával kapcsolatosan. A témát egy héten keresztül dolgoztuk fel.
Első nap magát a boldogság fogalmát dolgoztuk fel, illetve megrajzoltuk a boldogságvárunkat, megbeszéltük hogy 10 lépcső vezet el minket a boldogság várába. Rajzoltam nekik 4 szomorú és 4 boldog arcot, átbeszéltük melyik jelent számunkra boldogságot, és mikor érzünk így, majd a boldogságot kifejező kártyákat elhelyeztük a boldogság várunk mellé. A gyerekek önálló kezdeményezésre fa kockából megépítették a saját boldogság váraikat. Nagyon jól együtt tudtak működni, segítették egymás ötleteinek a feldolgozását, megvalósítását. Rajzoltam nekik egy várat, ami a boldogságvárunk kicsinyített mása volt, azt mindenki saját maga dönthette el, hogy milyenre szeretné kiszínezni, ezt haza is vitték és otthon is meséltek a szüleiknek az aznapi élményekről.
Második nap a hálának a fogalmát elemeztük ki, kinek mit jelent ez, majd közösen elkészítettük a hála tablónkat. A hála tabló elkészítése után, megírták közösen a Jóságos kisegér című meséjüket.
Harmadik nap a munkafüzetből kimásoltam nekik a miért vagyok hálás színezőt, azzal dolgoztunk. Mindenkinek ki kellett választania 5 dolgot majd kiszíneznie, amilyenre szeretné. Ezután közösen mindenkit meghallgatva elmondhatták, miért azt az 5 dolgot választották és mit jelent nekik azaz 5 szimbólum. Ezt kihelyeztük az öltözőbe, ahol a szülők is megtekinthették gyermekeik választását, munkáját.
Negyedik nagy egy relaxációval kezdtük, kis magok voltunk, akik elkezdtek kibújni a földből szépen lassan majd virágokká nőttek. Először zene nélkül majd B.B.: Szép nap című dalára. A gyerekeknek nagyon tetszett többször is eljátszottuk a zenés játékot.
Megismerkedtek Boldog Dórával, aki a mondókájával mese hallgatásra hívta őket, ezek után meghallgatták a Hálás fa című mesét. Közösen átbeszéltük a mesének a lényeges elemeit, miért volt beteg a fa és hogyan tudták meggyógyítani az állatok.
Záró napunkon elkészítettük a saját Hála fánkat. Először mindenki körbe rajzolta a saját kezét, majd az 5 kedvenc színével kiszínezte az 5 ujját, ezután pedig a tenyerükbe berajzoltak egy dolgot, amiért hálásak. Miután a kezek elkészültek, egymást ismét meghallgatva ki miért azt rajzolta, egyesével felragasztották a fára a gyógyító kezeiket. Így a fának a lelkét ők a saját hálájukkal gyógyították meg.

A tevékenység végén a boldogság vár 1. lépcsőjén elhelyeztük a hála hétnek a jelét a virágot. Majd minden alkotásukat, amit a héten készítettek közösen kihelyeztük a központi faliújságra, hogy a szülők és más csoportok is megtekinthessék azokat.

Képek