A Csipet-csapat céljai 2020-ra és a távolibb jövőre

kisebbIMG_20200113_122653.jpg

Szokásunkhoz híven ebben a hónapban is a mesével kezdtünk, de most nem én olvastam fel, hanem egy rajzfilmet néztünk meg, majd ezt követően mindenki megfogalmazhatta a saját három kívánságát a Boldogságfüzetébe, amit néhányan fel is olvastak. Beszéltünk arról, hogy a vágyaink eléréséhez célokat kell kitűzni magunk elé, amelyek lehetnek rövid-, közép- és hosszútávúak is, és hogy a célok eléréséhez ki kell dolgoznunk egy stratégiát, amit végül 3-3 lépésben határoztak meg a gyerekek. 2020-as célkitűzéseikhez rajzot készítettek a tanulók, s míg rajzoltak, közben többször meghallgattuk a hónap dalát.
Miután kiderült, hogy a legtöbb tanulónak a rövid távú céljai között valamilyen tantárgyhoz kapcsolódó fejlődés szerepel, elhatároztuk, hogy közösen próbáljuk megvalósítani a célkitűzéseinket. Meghirdettünk egy kihívási versenyt, ahol mindenki önmagával versenyzett, versenyez. Úgy döntöttünk ugyanis, hogy a tanév végéig mindenki megpróbál „versenyben maradni”. Ha egy nap valaki tesz valamit a célja eléréséért, léphet egyet egy társasjáték-szerű mezőn, ahol az egyes mezőkhöz különböző ajándékok, lehetőségek kapcsolódnak. Vannak bizonyos nagyobb „mérföldkövek”, aminél például elmegyünk majd cukrászdába, vagy egyéb, nagyobb ajándék közül választhatnak a rá lépő tanulók.
Mivel sok tanulónál célként a szebb olvasás szerepelt, január közepén meseolvasó versenyt hirdettünk, amelyre a 18 tanulóból (2 beteg volt) 11 jelentkezett. Ugyancsak az olvasás megszerettetése volt a célom, mikor ellátogattunk településünk könyvtárába, és Fekete István műveivel ismerkedtek a tanulók, amiből később vetélkedőt is rendeztünk.
Mozgalmas hónapon vagyunk túl, sok gyereknél látványos fejlődés tapasztalható, hiszen már szívesen olvasnak könyvtárból kölcsönzött könyveket, és nem csak “muszájból” olvassák az olvasmányokat. Akik az írás, nyelvtan vagy bármi egyéb területen akartak fejlődni, szintén „elindultak”, de ez a javulás, fejlődés mindenki számára egy hosszadalmasabb folyamat lesz.
Remélem, lesz, ami motiválja őket, és minél többen kitartanak februárban, és a többi hónapban is!

Képek