A boldogságfokozó hála a nyuszi csoportban

309503621_6256041844409959_3620510807478499720_n.jpg

A nyári időszak után, kis csoportunk apraja és nagyja együtt kezdhette meg az új nevelési évet. Szívmelengető érzés volt hallani, hogy mennyire várták, hogy végre találkozzanak az óvónénikkel és a társaikkal. Az új gyerekek befogadását jelentősen megkönnyítették a boldogságórák eszköztárából felhasznált „fogások”, melyek a biztonságérzetet, a szeretetet, a félelmek leküzdését segítették elő játékos formában.
A szeptember hónap tematikájának, a boldogságfokozó hálának a beépítése a mindennapi tevékenységekbe szintén hozzájárult a szorongás, a stressz leküzdéséhez. A nagyobbakat büszkeséggel, jó érzéssel töltötte el, ha segíthettek kisebb társaiknak, a kicsik pedig örömmel fogadták a biztatást, a kedves szavakat. A Nasu mackó szerencséje című mesét interaktív bemutatás során szemléltető eszközzel társítva hallgathatták meg a gyerekek. A mesebeleélés során átélhették a „jótett helyében jót várj”érzetét, valamint, hogy adni jó és a kedvességet kapni még annál is jobb. A bemutatásba beleszőtt technikák ( relaxació, mackós játék, hónap dala)mind-mind hozzájárult az érzelmi nevelés három alappillérének (élmény, tapasztalat, azonosulás)megvalósulásához. Az érzelmek továbbélését, újraélését célozta meg a mesehősünk bábjának elkészítése, mellyel a gyerekek újra eljátszották, bővítették, újraalkották a mesét, valamint beköltöztethették a Hálaerdő első lakóit, akikhez aztán új társak csatlakoztak.
A Hála világnapjáról való megemlékezés alkalmából, az óvónénik segítőkész együttműködésével meghitt összejövetelre invitáltam meg a gyereksereget, valamint a munkaközösség tagjait, ahol a mindennapjaink „hálapillanatait” tekinthették meg egy kis rövidfilm keretében (a Hála dalának kíséretében). Sikermérőként gondolok arra, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt meghatódva fogadták a bemutatót és szinte éreztem a terem pozitív érzelmekkel átszőtt miliőjét.
Remélem, hogy Boldogóvoda pedagógusként számtalan ilyen és ehhez hasonló pillanat részese lehetek a jövőben.

Képek