736 Szigetszentmiklósi Konduktív Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény – Katica csoport – A hála – Szutyejev: A gomba alatt

SZIGETSZENTMIKLÓSI KONDUKTÍV ÓVODA – BOLDOGSÁGÓRA A KATICA CSOPORTBAN
A HÁLA – Szutyejev: A gomba alatt mese feldolgozása a drámajáték pedagógiai szemléletével

A foglalkozást vezette: Kurucsai Ágnes szakvizsgázott konduktor-tanító, közoktatásvezető

Óvodai csoportunkban halmozottan sérült gyermekek óvodai nevelését, fejlesztését végezzük. Az óvodai foglalkozásokat, tevékenységeket konduktív projektmódszer alapján tervezzük. Így amikor a „hála boldogságóra” megtartására készültünk, úgy gondoltuk, hogy olyan módon kell szemléltessük, amit a mentálisan is érintett gyermekeink érzékelhetnek, könnyen megérthetnek, ami illeszkedik a heti projekt témánkhoz. A héten az őszi időjárás jellegzetességeit (eső, szél, napsütés) figyeltettük és tapasztaltattuk meg óvodásainkkal. Ezért Szutyejev „A gomba alatt” című meséjének feldolgozásával, eljátszásával próbáltuk a gyermekekkel megéreztetni a boldogságfokozó hála fogalmát.
A boldogságóra foglalkozást a következő módon tartottuk meg:
Először is megérkezett hozzánk a Mesemanó, aki saját készítésű bábokkal eljátszotta nekünk a „A gomba alatt” című mesét, amelyet a héten a gyermekekkel többféle módon is megismertünk (bábozás, meseillusztráció készítés, gyerekdalokkal eljátszás).
Aztán a gyermekekkel együtt közösen eljátszottuk a mesét. A gyermekek választhattak a szerepek, jelmezek között. A gombát egyre növekvő esernyőkkel jelenítettük meg, amelyre vizet is spricceltünk, az eső szemléltetéseként, és jól ismert Gryllus Vilmos gyerekdalokat hallgattunk zenei aláfestésként a mesejáték alatt.
A mesejátékot azzal zártuk, hogy megbeszéltük, melyik állat miért volt hálás. A kishangya, hogy megtalálta a gombát, a pillangó, az egérke és a veréb a többi kisállatnak, mert beengedték egymást a gomba alá az esőben. A nyúl még azért is, hogy elrejtették a róka elől. Hálásak voltak, hogy elállt az eső és kisütött a nap!
Mindannyian, felnőttek és gyermekek, jól éreztük magunkat együtt!

Képek