„Mindegy, hogy mit sportolsz, ha megtalálod magad benne, több leszel!”

Májusban a testmozgás fontosságára, lélekerősítő mivoltára hívtuk fel a tanulók figyelmét.
A következő felhívást hirdettem ki hónap elején az áhítaton diákjainknak:
„Sportos Kőrösi” címmel készíts egy reklámfilmet, melyben az általad képviselt sportágat reklámozod egy mottóval/szlogennel!
Kritériumok:
A reklámfilm mutassa meg:
– „a sport mint boldogságforrás” életérzést
-hogyan lehet a sport lélekerősítő? (mire tanít, miben fejleszt, miben erősít téged ez a sportág?)
-miért ajánlanád másoknak?
(Felvehetsz egy részletet az edzésedről/készíthetsz interjút kedvenc edződdel stb.)

Idézet: „A legfontosabb, amit a győzelemből megtanulhatunk, hogy képesek vagyunk rá.” Drave Weinbaum

Ráhangolódásképpen az iskolai diákbizottság elnöke egy interaktív faliújság dekorációt készített a témához: összegyűjtötte azokat a sportágakat, amelyekben az iskola tanulói jeleskednek, bemutatva, hogy az egyes sportágak milyen erősségeket fejlesztenek. (csapatmunka, kitartás, önbizalom stb.)

Iskolánkban nagyon sok a sportoló gyerek. Közkedvelt a kézilabda, a foci, a karate, de nagyon sok táncoslábú diákunk is van (mazsorettesek, néptáncosok).

A hónap folyamán sokat beszélgettünk a gyerekekkel arról, mitől függ az, hogy valaki sikeres legyen egy sportágban. Az egyik tehetséges kézis leányzónk elnyerte a ‘Legjobb irányító’ címet, és megkérdeztem tőle, mitől lesz valaki igazán jó kézilabdázó. A következőt válaszolta: „tudjon gondolkodni, és lásson a pályán”. Ez a lány, tudatosan van jelen a pályán, tudatában van erősségének, és használja is mások hasznára, örömére.
A karate szerelmesei is egyetértettek abban, hogy a legfontosabb az éberség, a figyelem, a tudatos jelenlét, ahhoz, hogy ne terítsék földre az embert.
A sok-sok sportág közül azonban mégis a táncé lett ebben a hónapban iskolánkban a főszerep. A beküldött videók mindegyike a tánc világába engedett bepillantást nyerni.
„Mindhalálig Mazsorett” szlogennel készítették el a mazsorettes lányok videójukat. Az országos mazsorett fesztiválon felvett apró jelenetek által megérezhettük a mazsorett-életérzést.
„Ha táncolsz élsz…ha élsz, táncolsz.” szlogennel érkezett az országos néptáncfesztiválról készített 1,5 perces videó a néptáncosaink közreműködésével.
Hatalmas boldogsággal töltött el, amikor az egyik 9.osztályos leányzó elküldte nekem beszámolóját a táncról, mely fantasztikusan mutatja be, hogyan segít a tánc abban, hogy kapcsolódjunk önmagunkhoz és környezetünkhöz egyaránt. Kisgyermek koruk óta táncolnak testvérével, és az egyik országos versenyük előtt lélekben is készülődtek, olvasgattak a táncról, annak pszichológiájáról.
Egyik kedvenc részletemet szeretném kiemelni a beszámolójukból: „Amikor táncolunk kapcsolódunk önmagunkkal, a testi érzeteinkkel, ezért azt is megfigyelhetjük, hogy milyen élményeket élünk meg miközben mozgunk. Milyen testi érzetekkel találkozunk, aminek eredményeként megtanulunk figyelni önmagunkra és környezetünkre is egyidőben. ”
Beszámolójukhoz egy csodálatos videó is készült, melyen a lányok felcseperedését követhetjük nyomon a tánc kiteljesítő hatása révén.
Diáknagyköveteink videóüzenete pedig a következő volt: „Mindegy, hogy mit sportolsz, ha megtalálod magad benne, több leszel!”

ooo