ÖTLETTÁR 4. – Lusta 8-assal nyugtasd magad!

otlettar_4_bejegyzes
GYAKORLAT OVISOKNAK
GYAKORLAT KISISKOLÁSOKNAK
GYAKORLAT KAMASZOKNAK

Megküzdési stratégiák gyerekekkel

A frusztráció, szorongás, félelem, ijedtség, aggodalom, bizonytalanság, csalódottság, düh, szomorúság, magány a gyerekek érzelmi életének gyakoribb vendégeivé válhatnak a jelen körülmények között. Mi felnőttek a saját nehéz érzéseinkkel is meg kell küzdjünk, de közben nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyerekek még inkább ránk vannak hangolódva ezekben a nehéz időkben és ők is igénylik, keresik azokat a megküzdési eszközöket, ami segíthet nekik abban, hogy derűs lélekkel tudjanak keresztül menni ezen a mindannyiunk számára sok kihívást rejtő időszakon. Ráadásul, mivel az időnket most teljes egészében együtt töltjük, még inkább felértékelődik az általunk adott minta szerepe, és arra “kényszerülünk”, hogy valóban összekapaszkodva együtt keressük a lehetőségeket az előrevivő megküzdésre.

Hogyan?

Az ötlettárban minden nap 1-1 egyszerűnek tűnő gyakorlati ötletet adunk különböző korú gyerekeknek. Minél többfélét kipróbálunk, annál könnyebb lesz nekik felépíteni egy megküzdési repertoárt, amit aztán egyre gördülékenyebben és tudatosabban alkalmazhatnak majd nehézségek idején. A gyakorlatokat pedig hasznos együtt végezni, a saját megküzdésünket is garantáltan segítik ezek a technikák. A gyerekek eszközeit alkalmazva kiléphetünk egy időre a felelős felnőtt szerepből, és átélhetjük az önfeledtséget, a befelé figyelést, a megosztás meghittségét.

Gyakorlat – Ovisoknak

Kreatív légzőgyakorlatok

A tudatos légzés az egyik leghatásosabb relaxáló technika, amivel megnyugtathatjuk magunkat egy stresszes helyzetben. Érdemes a kicsiknek is játékosan tanítani, hogy hamar megtapasztalhassák, megkönnyebbülnek, felszabadulnak egy-egy légzőgyakorlat után. Érdemes akár a mindennapjaink részévé tenni ezeket a gyakorlatokat és valamilyen hétköznapi rutintevékenységhez kötni. A célbadobós légzést pl. a reggeli fogmosás után is lehet gyakorolni, növeli az elszántságot, a tettre készséget is, főleg, ha együtt ünnepeljük a képzeletbeli jó dobásokat!

Céltábla dobálás: csukd be a szemed, képzelj el magad előtt egy céltáblát. A kerek céltábla közepe piros, abba kell betalálni. Gondold ki, hogy mivel dobsz, tapadós labdával vagy nyíllal. Ahogy a karodat dobásra emeled, lélegezz be lassan, mélyen, állítsd meg a mozdulatot a levegőben, és amikor eldobod, a kilégzésed legyen erőteljes, amennyire csak lehet. Közben tartsd csukva a szemed és figyeled a céltáblád. Célozd a közepét! Ha eltaláltad, akkor kiálts: Hurrá! Juhéjjj! Dobhatsz újra, ahányszor jólesik.

Fák vagyunk: képzeld el, hogy egy gyönyörű fa vagy, amelyik erős gyökerekkel kapaszkodik a talajba. A törzsed egyenesen áll, a karjaid a magasba nyúlnak, mint a fa ágai. Lágy szél fúj, lengenek az ágak, a légzésed is finom, puha. Amikor felerősödik a szél, a légzésed is erőteljesebb lesz. Egész viharos is lehet. Majd lassan megnyugszik és elcsendesül.

Gyakorlat – Kisiskolásoknak

Lusta 8-as

Mire jó a lusta nyolcas? Ez a kineziológiában alkalmazott, de más gyógyító területekre is beszivárgott technika több szempontból is alkalmas arra, hogy a gyerekek fejlődését megtámogassa. Egyszerre aktivizálja a jobb és a bal agyféltekét, segíti a koncentrációt, a figyelmet, ügyesíti a kezet és a szem-kéz koordinációt és nem utolsó sorban nyugtatólag hat az idegrendszerre.

  • Készítsetek elő papírt, kisebb-nagyobb méretben, ceruzákat, vízfestéket is lehet.
  • Mutasd meg a gyereknek, hogy hogyan is néz ki (egy fekvő 8-as szám, egy végtelen jel).
  • Rajzoljon egyet, amekkorát akar. És azt a rajzot rajzolja át újra és újra. Kövesse a vonalat. Rajzoljon kisebbet, nagyobbat, különböző eszközökkel, lassan, hosszan, megnyugtató zenére. Egy nagyobb fektetett 8-asba lehet kisebbet is rajzolni.
  • Adjunk a gyerekeknek kisebb és nagyobb lapokat, A4, A3, sőt, nagy csomagolópapírt is, hogy lehetőség szerint az egész teste benne legyen a rajzban, festésben.

Érdemes gyakran végezni, és nem csak rajzolni, festeni lehet ám, hanem a testünkkel is lehet nyolcasokat rajzolni: a két kezünkkel a testünk előtt, kisebbtől egészen az egész testet átmozgató lendületes nyolcasokig, de háton fekve a lábainkkal is rajzolhatunk a levegőbe lusta nyolcasokat. Haladó változat: ellentétes kéz és láb, ellentétes ritmusban egyszerre rajzolja a nyolcasokat a levegőben! Nem csak gyerekeknek javasolt!

Gyakorlat – Kamaszoknak

Unaloműző praktikák

Előfordulhat, hogy épp nincs tanulnivaló, feladat, és még kedvünk sincs nagyon semmihez… ilyenkor jó, ha kéznél van egy unaloműző ötletbank, amit olyan állapotban készítettünk, amikor még tele voltunk energiával! Szedd elő, élj vele!

Készítsetek listát a kedvenc otthoni tevékenységeitekről. Jó látni, hogy miből lehet választani, ha épp unatkoznátok. Papírcetlikre írjátok fel őket egyenként, és egy dobozkába/kicsi befőttesüvegbe dobjátok bele az “unaloműzőket”. Attól függően, hogy mennyi időt vesz igénybe, írhatjátok különböző színű papírcsíkokra, pl.:

  • sárga – rövid, max. 5 perc
  • kék – kicsit hosszabb, max. 15 perc
  • piros – kb. 30 perc (olvasás, süti sütés)

Ha éppen nincs mit tenni, vagy úgy érzel, unatkozol, húzz egyet belőle és csináld meg: pl. elolvasok 10 oldalt egy könyvből, meglocsolom a növényeket a lakásban, kiválasztok egy sütireceptet, és megsütöm, felhívom a nagyszüleimet vagy egy ismerős idős embert, hogy beszélgessek vele, megkérem anyát/apát, hogy meséljen az első szerelméről, stb.

Ha tetszettek az ÖTLETTÁR játékos gyakorlatai, és szívesen megosztanád másokkal is, kattints a Megosztás gombra itt a cikk alatt! Ha szeretnéd megtekinteni a teljes #jobbveledavilágotthon ötlettárat, kattints ide >>