ÖTLETTÁR – 14. – Simogatások, medálok, trófeák

otlettar_14_bejegyzes_1
GYAKORLAT OVISOKNAK
GYAKORLAT KISISKOLÁSOKNAK
GYAKORLAT KAMASZOKNAK

Pozitív kommunikáció, pozitív visszajelzés

Neked mi jut eszedbe a sztrók szóról? Ugye, nem valami pozitív érzés erre gondolni… Pedig képzeld el, hogy van ennek a szónak egy másik jelentése is, ami nélkül élni sem lennénk képesek vagy sokkal nehezebben telnének a napjaink. A pszichológiában ez a szó szerint és átvitt értelemben is használatos „simogatás”, az az elismerés, amit egyik ember ad a másiknak.

Eric Berne pszichiáter, a tranzakcióanalízis kidolgozója azt állítja, hogy a sztrókok alapvetően szükségesek az emberi élethez. Kimutatták, hogy a csecsemőknek az életben maradáshoz szükséges a valódi fizikai simogatás, nélkülük meghalnak. A felnőttek beérik némi fizikai simogatással, mivel megtanultunk szóbeli sztrókokat cserélni dicséretekkel, elismerő szavakkal.

Ám mintha vonakodnánk pozitív visszajelzéseket osztogatni, és mintha szégyellnénk ezeket elfogadni. Irulva-pirulva szabadkozunk, „á, nem is olyan nagy dolog” – mondjuk lekicsinyelve saját érdemeinket, vagy nagyokat hallgatva titkoljuk féltve őrzött eredményeinket, nehogy kiváltsuk vele mások rosszallását, irigységét. Ezek valóban helyénvaló viselkedések? Biztos, hogy ezt súgja a tiszta lelkiismeretünk? Hol van ezekben a reakciókban az egyészséges önbizalom? Miért félünk felvállalni magunkat hibástul-eredményestül?

Sokszor nem csak ahhoz kell bátorság, hogy botlásainkat hangosan kimondjuk és elismerjük, hanem ahhoz is, hogy érdemeinket méltó módon tiszteletben és szem előtt tartsuk saját tükörképünk és mások előtt is. Kultúránkban mintha ezen a téren lenne egy deficit, amin folyamatosan érdemes dolgoznunk. Elismerő szavak adása és fogadása, cseréje nélkül száraz kórók vagyunk csupán. A szemekben megülő csillogáshoz életszikra kell, amihez sokszor elég egy elismeréstől duzzadó hangsúllyal kísért bólintás, mosoly, vagy egy hangos „igen”, máskor pedig ennél cizelláltabb és pontosabb visszajelzés szükséges.

Következő gyakorlataink ehhez kínálnak egy-egy lehetőséget. Legyünk jók magunkhoz!

Gyakorlat – Ovisoknak

Elismerő medálok

 

 

Instrukciók:

  • Készítsetek színes papírból kör alakú medálokat, amiket fonallal nyakba is lehet akasztani!
  • A szabályos körök rajzolásához használjatok poharat, aminek a talpát vagy a száját rajzoljátok körbe.
  • A medálokra rajzoljatok szíveket, virágokat, bármit, ami a szívetekből jön.
  • Ha elkészültetek vele és ráragasztottátok a hátuljára a fonalat is, akkor nincs más hátra, mint hogy kedves szavakkal, kívánságaitokkal kísérve azoknak a nyakába akasszátok, akiket szerettek. Adjatok mellé egy puszit is!

Szükséges eszközök: fonál, olló, színes papír, pohár, ceruza, olló, színes ceruza vagy zsírkréta, cellux ragasztó.

Ha a fenti medálok közül választanátok, itt tudjátok őket letölteni!

Gyakorlat – Kisiskolásoknak

Pozitív visszajelző kártyák

Instrukciók:

  • Írjatok pozitív visszajelzéseket egy-egy cetlire! Ehhez készítettünk nektek kis, előre megírt kártyákat, amiket innen tudtok letölteni!
  • Egészítsétek ki a saját ötleteitekkel is és adjátok oda azoknak, akiknek szerintetek egy-egy helyzetben jól esnének ezek a szavak.
  • A gyerekek rajzzal is kiegészíthetik a saját készítésű kártyákat.

Gyakorlat – Kamaszoknak

Trófeagyűjtemény

Instrukciók a gyerekeknek:

Adj magadnak díjakat azokért a dolgokért, amiket elértél, megvalósítottál és jól csináltál! Mindegy, hogy kicsi vagy nagy dologról van szó. Írd a trófeák mellé az eredményeidet, alájuk pedig fogalmazz meg a teljesítményedből, netán a viselkedésedből fakadó pozitív elismerő mondatokat is!

A trófeagyűjteményhez a sablont innen tölthetitek le!

 

Ha tetszettek az ÖTLETTÁR játékos gyakorlatai, és szívesen megosztanád másokkal is, kattints a Megosztás gombra itt a cikk alatt! Ha szeretnéd megtekinteni a teljes #jobbveledavilágotthon ötlettárat, kattints ide >>