Hogyan segítsünk a gyerekeknek megbirkózni a stresszel a koronavírus-járvány ideje alatt?

Névtelen terv (2)

A gyerekek általában különböző módokon reagálnak a stresszre, például ragaszkodóbbak, indulatosabbak, nyugtalanabbak vagy visszahúzódóbbak lesznek, némelyiküknél esetleg az ágybavizelés is előfordulhat.

Gyermeked reakcióit kezeld támogatóan, hallgasd meg figyelmesen az aggodalmaikat és fordulj hozzájuk extra szeretettel és odafigyeléssel!

Nehéz időkben a gyerekeknek szükségük van a felnőttek szeretetére és odafigyelésére. Szánj rájuk több időt és figyelmet!

Ne felejtsd el meghallgatni gyermekeidet, szólj hozzájuk kedvességgel és igyekezz biztonságérzetet nyújtani számukra!

Keress minél több lehetőséget a játékra és a kikapcsolódásra!

A gyerekek lehetőleg maradjanak szüleik és családjuk közelében, kerüljük a szeretteiktől való elválasztásukat. Ha az utóbbi mégis szükségessé válna (pl. kórházba utalás esetén), tartsuk velük rendszeresen a kapcsolatot (pl. telefonon keresztül) és bátorítsuk őket szüntelenül.

Tartsátok magatokat a megszokott napirendhez, vagy álljatok elő az új környezetbe illő rutinokkal, időt szánva a tanulás mellett a biztonságos játékra és kikapcsolódásra is.

Lásd el őket tényekkel, magyarázd el nekik tisztán, hogy mi is történik pontosan és hogy hogyan csökkenthetik ők a megfertőződés kockázatát. Használj életkoruknak megfelelő szavakat, hogy minél egyszerűbben megértsenek!

Továbbá tájékoztasd őket biztató hangnemben arról, hogy mi következhet be esetlegesen (pl. egy családtag és/vagy a gyermek elkezdheti rosszul érezni magát és egy időre kórházba kerülhet, ahol orvosok tudják segíteni a mihamarabbi felépülését).

(Forrás: WHO)