Hétköznapi hősök

hosok_bejegyzes

Sokat emlegettük az elmúlt hetekben a hétköznapi hősöket, akik velünk vannak, értünk teszik a dolgokat, az élvonalban állnak helyt nap mint nap. Most, hogy a karantén időszak lassanként lezárul, a Családi ötlettárunk is a végéhez ért, helyezzük középpontba a “hőst” gyakorlataink kapcsán. Annál is aktuálisabb téma ez, hiszen a héten a gyerekeket is ünnepeljük, az ő számukra, az ő világukban pedig különös jelentőséggel bírnak a hősök, a példaképek.

De ki is a hős? Milyen a hősies viselkedés, kikre jellemző a hősiesség?

Ha arra gondolunk, hogy valaki hősként viselkedik, vagy hősként emlegetik, általában egy sor tulajdonság van, amelyek jellemzik az illetőt:
bátor, legyőzi a félelmet, kitartó, nem ijed meg az akadályoktól, elszánt, eltántoríthatatlan, céltudatos, hajlandó küzdeni, erős, határozott, a megfelelő időben segítséget tud kérni vagy elfogadni, jó a helyzetfelismerő képessége, rugalmas, alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, kíváncsi, önfeláldozó, erkölcsös, felelősségtudata és igazságérzete kimagasló, okos, furfangos, magabiztos, hallgat a szívére és használja az eszét.

Forgassuk magunkban ezeket a tulajdonságokat kicsit:

  • Melyik jellemző ránk?
  • A gyerekeinkre?
  • Tanítványainkra?
  • Ki vagy kik jutnak eszünkbe róluk?
  • Mi mikor tudtuk legutóbb megélni valamely hősi erősségünket?
  • Mi számít hőstettnek a mi szemünkben?

A hősiességről, annak okairól és indítékairól néhány éve folynak kutatások. Az emberek adott csoportjának csak kis százalékából lesz gonosz, de ugyanígy hős is. A nagy többség a kettő között van. A téma egyik legismertebb kutatója, Philip Zimbardo szerint izgalmas téma, hogy vajon miben mások azok, akik hőssé válnak és nem gonosszá. Az empátia, mások érdekének előtérbe helyezése és a gondoskodás, valamint az adott erkölcsi elvek mentén való életvezetés kiemelkedően jellemzi ezeket az embereket. És van a hősöknek még egy fontos jellemzője: hogy nem egyedül viszik végbe a hőstetteket, hanem kapcsolati hálót építenek maguk köré, ami megtartó, támogató erő.

Ezt a közösségi hálót, támogató erőt mi is megtapasztaltuk az elmúlt hetekben, hónapokban, a boldogságórás pedagógusok, szülők és különösen a gyerekek révén. Hálásan köszönjük a rengeteg visszajelzést, amelyben értesülhettünk róla, hogy a gyerekeket a virtuális térben is segítitek anyagainkkal, gyakorlatainkkal. Programunk szíve az ő mentális és pszichés jóllétüknek a támogatása, erősítése, reméljük, ebben a különleges időszakban is tehettünk valamit azért, hogy egy adott pillanatban majd ők is igazi hősökké válhassanak a saját életükben, megerősödve mindazokban a karakterjegyekben, ami a hős jellemzője. Mert mindannyiunk saját döntésén múlik, hogy hőssé válunk-e egy adott pillanatban. Egy valami biztosan kell hozzá. Bátorság.

„A döntés, hogy hősként viselkedjünk egy lehetőség, melyet mindannyiunknak meg kell válaszolni bizonyos helyzetekben. A hősiesség egy általános emberi tulajdonság, nem néhány kiválasztottra vonatkozó jellemző. Rengeteg lehetőségünk van az életünkben, hogy hőssé váljunk. Talán egyre többünk fog inspirálódni, hogy engedjen ennek a hívásnak”
Franco és Zimbardo a hősiességről.

A cikk forrása:
https://mindsetpszichologia.hu/2016/10/26/mindnyajunkban-ott-el-egy-hos-rajtunk-mulik-a-felszinre-hozzuk-e/