Biztonság, óvatosság, felkészülés a lelkünkben is

Névtelen terv (3)

Védekezés, megelőzés, biztonság, óvatosság, felkészülés, immunerősítés – kulcsszavak lettek az elmúlt hetek kommunikációjában ezek a kifejezések. Többnyire a fizikai környezetünkre, otthonunkra, higiénés állapotokra gondolunk, és a hírek, nyilatkozatok is erről szólnak leginkább. Pedig van az emberi mivoltunknak egy másik része is, amely szintén védelemre, megelőző intézkedésekre, biztonságra, óvatosságra, körültekintő odafigyelésre, gondoskodásra, immunerősítésre szorul. Talán még inkább, mint a fizikai. Ez pedig a lelkünk.

A lelkünk, a pszichénk, a mentális terület, amely arra hivatott, hogy belső motorként elbírja, túlélje, átküzdje magát a jelen helyzeten, ellenálljon a nehézségeknek. Ezt a lelki ellenálló készségünket – amely mindannyiunkban ott van – hívjuk rezilienciának, más néven rugalmasság, lelki ellenállóképesség, a meglepetésekkel, változásokkal és váratlan akadályokkal való megküzdés képessége. Mindannyian rendelkezünk vele, más-más mértékben. Kapcsolódik hozzá a megküzdés, átkeretezés, átformálás, megugrás, találékonyság, improvizáció. És hozzá kapcsolódik az adott helyzethez való viszonyulásomról való szabad döntésem is.

A járványhelyzet, a naponta szigorodó életkörülmények, a bezártság meghívhat bennünket arra, hogy elsajátítsuk ezt a készséget, hogy gyakoroljuk nap mint nap, hogy növekedjünk, fejlődjünk benne. Szabadságunkban áll döntést hozni arról, hogy kihasználjuk ezt az időszakot, és beletanulunk a rezilienciába, megismerjük jelen gondolkodásunkat, feltérképezzük erőforrásainkat, és egy olyan szokásrendet, működési módot gyakorolunk a mindennapjainkban, ami segít bennünket ellenállóbbá válni.

Azért jó ez nekünk, mert

  • nem az érzelmek fognak minket a továbbiakban irányítani, ezáltal nagyobb tisztánlátással tudunk szembenézni a valósággal
  • megerősítő módon hat az egészségünkre, a kapcsolataink minőségére
  • könnyebben meglátjuk a kreatív megoldásokat nehéz helyzetekben
  • segít feldolgozni a kritikát, csalódottságot
  • támogat abban, hogy többféle színtéren is hatékony, előrevivő módon tudjunk jelen lenni
  • könnyebben alkalmazkodunk a környezeti változásokhoz

Megerősödik az életbe vetett bizalom, felfedezzük, hogy mit tanulhatunk egy-egy helyzetből, megtanulunk hálásnak lenni, fejlődik a humorérzék és a fókuszáltság, ami csökkenti az agy terheltségét és ezáltal több energiánk marad örömteli tevékenységekre. Magabiztosabbá válunk, megtanuljuk megvédeni a belső határainkat és megtapasztaljuk, hogy képesek vagyunk a kezünkben tartani a dolgokat. Fejlődik az önfegyelmünk is, ami kihat a testi-lelki jóllétre egyaránt. Ezek a tényezők pedig egymást pozitív spirálként húzzák felfelé, egy reziliensebb személyiség kialakulása felé.

Könnyű belátni, mindannyiunknak kiemelten nagy szüksége van a rezilienciára. A reziliencia átalakít, formál: a nehézséget kihívássá, a bukást sikerré, a hibát tanulási lehetőséggé, az áldozatot túlélővé, a túlélőt győztessé. Nem arra való, hogy megszereljünk valamit, ami elromlott. Nem gyorstalpalón elsajátítható készség. Hosszantartó folyamat, ahol minden nap számos lehetőségünk van arra, hogy apró lépéseket tegyünk a lelkünk reziliens izmainak fejlesztéséért.

Talán most minden eddiginél jobban vágyunk arra, hogy életerővel, nyitottan, könnyen alkalmazkodva és kreatívan tudjuk megélni a hétköznapjainkat. És talán minden eddiginél nagyobb lehetőségünk van tudatosabban, erőteljesebb befelé figyeléssel, gyakoribb megállással erőfeszítést tenni azért, hogy növekedjen a lelki ellenállóképességünk. Energiára, elszántságra, kitartásra, őszinteségre van szükség.

Viszont van egy jó hír is! A fogyókúrákkal ellentétben, ahol az eredmények megmutatkozásához előbb hetekig tartó szenvedésen, megvonásokon kell átmennünk, itt az eredményeket azonnal elkezdjük magunkban tapasztalni. Ha például megtanulom megállítani a negatív, önbántó gondolatot, az azonnal felszabadulást hoz. Ha bele tudok feledkezni a gyermekem mosolyába vagy egy jó hírt meghallva megállok egy pillanatra és hagyom, hogy az öröm áradjon bennem, akkor azonnal energikusabbnak fogom érezni magam. Ha tudatosan figyelek arra, hogy kifejezzem a hálámat, akár az online térben is, akkor én is megélem az kapcsolódás erejét. Ezek az apró megélések, ezek tudatosítása mind hozzájárul ahhoz, hogy a lelki immunrendszerem erősödjön.