Optimista baglyocskák

Optimista-baglyocskák...jpg

Optimista baglyocskák
Második alkalommal az optimizmus volt a téma. Megkérdeztem a gyermekeket, hogy ki tudja mit jelent az optimizmus és pesszimizmus szó. A gyermekek még nem hallottak róla. Elmondtam nekik, hogy az optimista ember a rosszban is megpróbálja megkeresni a jót, pozitívan éli meg azt, ami vele történik. A pesszimista ember panaszkodik, elégedetlen azzal, ami van, ami történt vele.
A gyermekek körében gyakran tapasztaltam, hogy a különböző feladatok végzésekor vagy a foglalkozások alkalmával gyakran mondják, hogy „Én ezt nem tudom.” Fontosnak tartom, hogy a gyerekeket rávilágítsam arra, hogy bármire képesek, és a feladatok megvalósuláshoz akaratra, kitartásra és hitre van szükségük. Odafigyelünk arra, hogy megerősítéssel a gyerekek önbizalma fejlődjön, mely elengedhetetlen a siker eléréséhez és az optimista szemléletmódhoz.
Relaxáltunk, majd elmeséltem a gyerekeknek Bezzeg Anna „Tódi Törpe Varázsszemüvege” című mesét, mely történeten keresztül sikerült megértetni velük az optimizmus lényegét. A történethez tartozó feladatlapokat is megoldottuk, és elkészültek az optimista szemüvegeinket, amin keresztül megláthatták a gyerekek a jót a körülöttük élőkben. Elmeséltünk egy személyes történetet, amikor rossz történt velünk. Feltettük a varázsszemüveget és megláttuk, nekünk mi a jó a rosszban. A gyermekek is elmondtak egy-egy velük megtörtént dolgot és a varázsszemüvegen keresztül meglátták a jót a történetükben. Lerajzolták a vidám és szomorú arcukat. Megkérdeztem tőlük mikor vidámak és mikor szomorúak? Vidámak akkor, amikor játszhatnak a barátjukkal, elmennek kirándulni, anyával játékot vásárolnak, stb. Akkor szomorúak, ha apa nincs otthon, ha unatkoznak (ezt három gyermek is mondta). Megkérdeztem, hogy mitől lenne vidámabb? És mit kellene tenni, hogy ne unatkozzon otthon?
A tükör játékot nagyon élvezték a gyerekek.
Fontos, hogy mindenben keressük azt ami jó és boldoggá tesz, így leszünk optimista emberek.

Képek